Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων εν αναμονή της Fed

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων εν αναμονή της Fed

Υποχώρησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους για σούπερ τζάμπο μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη, οπότε και ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεδριάσουν επίσης αυτή την εβδομάδα, όμως δεν αναμένεται να αλλάξουν τη νομισματική πολιτική τους. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πλήρως μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed, ενώ δίδουν και μία πιθανότητα 60% για μείωση των 50 μονάδων βάσης. Όπως σημειώνουν αναλυτές της Citi, η Fed θέλει να ξεκινήσει με μικρές μειώσεις των επιτοκιων, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για όλες τις επιλογές, έτσι ώστε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Άλλωστε, οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία πιο συντηρητική έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Εξαίρεση αποτέλεσε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,12%, ενώ η απόδοση του διετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,19%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 3,49% με το spread έναντι των γερμανικών να παραμένει στις 135 μονάδες βάσης. 

Η Ιταλία σχεδιάζει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για να φέρει την αναλογία ελλείμματος/ΑΕΠ κάτω από το όριο του 3% το 2026 στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 3,12% και του πενταετούς στο 2,50%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News