Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικά ο Dow – Βαρίδι για την τεχνολογία η Apple

Wall Street: Ανοδικά ο Dow – Βαρίδι για την τεχνολογία η Apple

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αύριο και μεθαύριο, στην οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να αποφασίσουν το ύψος της μείωσης των επιτοκίων, της πρώτης από το 2020. 

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,68% στις 41.678 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,05% στις 5.629 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,46% στις 17.603 μονάδες. 

Βαρίδι στην αγορά αποτελεί η υποχώρηση του τεχνολογικού γίγαντα Apple με τις μετοχές του να υποχωρούν άνω του 2%,  αφού αναλυτές εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America και JPMorgan, σημείωσαν ότι οι χρόνοι αποστολής θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μικρότερη ζήτηση για τα μοντέλα iPhone 16 Pro σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 1% από το ρεκόρ του Ιουλίου και θα μπορούσε να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα του ιστορικά δύσκολου Σεπτεμβρίου, οι τρεις δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας στο πράσινο, με τον S&P 500 και τον Nasdaq μα διανύουν μάλιστα την καλύτερη εβδομάδα του 2024.

Οι αξιωματούχοι της Fed πρόκειται να συνεδριάσουν την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται ευρέως να προβούν στην πρώτη κίνηση χαλάρωσης από τότε που άρχισε ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης τον Μάρτιο του 2022. Μια μείωση αυτή την εβδομάδα θα ήταν μια κομβική κίνηση, καθώς πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες και να βελτιώσει τη συνολική αύξηση των κερδών – ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας διαμορφώνεται επί του παρόντος σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%. Οι συναλλασσόμενοι διχάζονται σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Οι μετοχές συνήθως σημειώνουν ισχυρά κέρδη κατά τη διάρκεια κύκλων όπου οι αρχικές μειώσεις των επιτοκίων είναι σε θέση να διατηρήσουν την οικονομική επέκταση, δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Brian Belski.

«Όσο δεν «χαλάει» τίποτα στην οικονομία, οι αμερικανικές μετοχές παραμένουν σταθερά σε μια αγορά ταύρων, αλλά με σημαντικά ισχυρή απόδοση ενός έτους που ακολουθείται προς αυτή την αρχική μείωση των επιτοκίων, τα μελλοντικά κέρδη είναι πιθανό να είναι πιο συγκρατημένα σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα, κατά την άποψή μας», ανέφερε σε σημείωμα της Παρασκευής μπροστά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Trump ή Harris: Αρνητικές οι αγορές στις ΗΠΑ και στους δύο υποψηφίους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News