Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διστακτικότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη διστακτικότητα

Ασθενείς πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ήπιων διακυμάνσεων των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.420,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,11% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο 0,19% με την Eurobank και την Πειραιώς στο κόκκινο, ενώ με κέρδη κινούνται ΕΤΕ και Alpha.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, του ΟΛΠ και της Lamda. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas και της Ελλάκτωρ.

Σε αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίες σε θετικό από σταθερό προχώρησε ο οίκος Moody’s, διατηρώντας ωστόσο το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «Ba1». Η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην χώρα μας. Σύμφωνα με τον οίκο, ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αναβάθμιση του outlook είναι η πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Η αναιµική εικόνα αγοραστικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα µε το Χ.Α. να φυλλορροεί στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της εβδοµάδας, καταγράφοντας ηµερήσιες απώλειες µικρότερες του 1%, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Το «µαρτύριο» της σταγόνας για τους αγοραστές αποδίδεται στη στάση αναµονής που τηρούν επενδυτικά κεφάλαια αυτή την περίοδο ενόψει των µεγάλων δηµόσιων προσφορών και αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν µέσα στο φθινόπωρο, συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ, όπως επισηµαίνει.

Την ίδια ώρα, οι κυριότερες ευρωαγορές κινούνται σταθεροποιητικά μετά την ανάκτηση του μομέντουμ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας εντός της εβδομάδας.

Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θεωρείται δεδομένη, αλλά οι επενδυτές περιμένουν να δουν το ύψος της μείωσης από τη Fed την Τετάρτη και τι guidance θα δώσει ο πρόεδρος Jerome Powell ως προς τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές – Στάση αναμονής για τα επιτόκια

Moody’s: Αναβαθμίζει σε θετικό το outlook της Ελλάδας – Δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News