Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση στις αποδόσεις του ευρώ – Φήμες για μείωση 50 μβ από Fed

Ομόλογα: Πτώση στις αποδόσεις του ευρώ – Φήμες για μείωση 50 μβ από Fed

Πτώση σημείωσαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που δημοσιεύματα Τύπου πυροδότησαν φημολογίες για μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη Τετάρτη. 

Οι εφημερίδες WSJ και FT ανέφεραν ότι οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 ή 25 μονάδες βάσης είναι ίδιες, εκπλήσσοντας τις αγορές που θεωρούσαν πιο πιθανή μία μείωση των 25 μονάδων βάσης. 

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη και αναθεώρησε ελαφρώς πτωτικά τις προβλέψεις της για την οικονομία, χωρίς ωστόσο να δώσει κατευθυντήρια γραμμή για την επόμενη κίνηση. Μία νέα μείωση το Δεκέμβριο έχει πλήρως προεξοφληθεί, όμως η πιθανότητα για μείωση τον Οκτώβριο περιορίζεται στο 30%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,15%, ενώ στη διετία το κόστος δανεισμού  αποκλιμακώθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,21%. «Βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση στα γερμανικά κρατικά ομόλογα τις επόμενες εβδομάδες εάν τα στοιχεία υποστηρίξουν το σενάριο μίας σταδιακής μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ», αναφέρει αναλυτής της UniCredit. 

Oι οίκοι Moody’s και S&P αναμένεται να αναθεωρήσουν την αξιολόγησή τους για την Ισπανία σήμερα το βράδυ. Το spread μεταξύ γερμανικών και ισπανικών 10ετων διευρύνθηκε στις 79 από 77,8 μονάδες βάσης στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 3,52% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών να περιορίζεται στις 136 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετους υποχώρησε στο 3,12% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,40%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News