Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 17:08
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα άνοδος περιμένοντας τη Fed

Wall Street: Νέα άνοδος περιμένοντας τη Fed

Με νέα άνοδο κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, θέτοντας τον S&P 500 σε τροχιά κερδών για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση.

Ο ευρύτερος δείκτης καταγράφει άνοδο 0,35% στις 5.615,3 μονάδες, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 0,54% στις 41.319,64  μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,33% στις 17.628,37 μονάδες. 

Ο S&P 500 και ο Nasdaq προέρχονται από την τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρίαση, επεκτείνοντας τις ισχυρές επιδόσεις τους αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης της ευρύτερης αγοράς σημειώνει άνοδο 3,6% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχει εκτιναχθεί κατά 5,3% και ο Dow κερδίζει 2,3%.

Η Wall Street στρέφει τώρα το βλέμμα της προς τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, όπου η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Επί του παρόντος, το επιτόκιο-στόχος της Fed κινείται σε εύρος από 5,25% έως 5,5%.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν μια συγκράτηση του πληθωρισμού φαίνειται να υποστηρίζουν την υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Οι τιμές χονδρικής, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Αύγουστο, κοντά στις εκτιμήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του έτους, σύμφων με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Η μείωση ακολούθησε αυξήσεις 0,1% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ήταν η μεγαλύτερη κίνηση μείωσης από τον Δεκέμβριο του 2023. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν πτώση 0,2%. Οι τιμές των εξαγωγών μειώθηκαν επίσης, υποχωρώντας κατά 0,7% για να αντιστρέψουν την αύξηση 0,5% τον Ιούλιο.

«Στο τέλος της ημέρας, ο καταναλωτής και η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλά, [και] τα κέρδη συνεχίζουν να υπερβαίνουν των προσδοκιών», δήλωσε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Solus Alternative Asset Management. «Και έτσι, ενώ είχαμε ένα σημαντικό sell-off με αιχμή την AI, σίγουρα η ανάκαμψη φαίνεται απολύτως δικαιολογημένη, επειδή δεν φαίνεται ότι αυτά τα ζητήματα διευρύνονται», πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News