Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 13:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βηματισμός αντίδρασης με το βλέμμα στη Moody’s

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βηματισμός αντίδρασης με το βλέμμα στη Moody’s

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα χλιαρό ξεκίνημα που θύμιζε τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 2,80%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:40 διαμορφώνεται στις 1.417,85 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,78% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,35%.

Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει κατά 0,73%, μετά από τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, μετά την έκθεση της Morningstar DBRS, η οποία επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφασή της να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, του ΟΠΑΠ, της Σαράντης, των ΕΛΠΕ και της Alpha Bank. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Coca Cola HBC.

Η εγχώρια αγορά δείχνει το τελευταίο διάστημα να έχει ξεµείνει από θετικούς καταλύτες, ενώ η αναµονή του placement της Εθνικής Τράπεζας οδηγεί αρκετά χαρτοφυλάκια να αποσύρουν ρευστότητα από την αγορά, και ειδικά από τα blue chips στα οποία και έχουν τις περισσότερες θέσεις.

Τα βλέµµατα σήµερα είναι σαφώς στραµµένα στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody’s, που είναι και ο µόνος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθµίδα, µε την αγορά να εκτιµά πως το καλύτερο σενάριο είναι µια αναβάθµιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές. Φυσικά, µία θετική έκπληξη από τον οίκο είναι απολύτως ευπρόσδεκτη.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και οι ευρωαγορές με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο +0,5% και τον γερμανικό DAX στο +0,55%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη δεύτερη μείωση επιτοκίων -όπως αναμενόταν την Πέμπτη- κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδωσαν ελάχιστες ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η τράπεζα «δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων».

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αφού ο S&P 500 έκλεισε την Πέμπτη με άνοδο για τέταρτη σερί συνεδρίαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Morningstar DBRS: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες – Θα στηρίξουν την οικονομία

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News