Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης και στάση αναμονής

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης και στάση αναμονής

Το κλίμα βαραίνει εκ νέου λίγο μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ στις ευρωαγορές μετά τη δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η αγορά έδειξε να προσπαθεί να ανακάμψει μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 2,80%.

Ωστόσο, στη συνέχεια επανήλθε στην πτώση, καθώς δείχνει να έχει ξεµείνει από θετικούς καταλύτες, ενώ η αναµονή του placement της Εθνικής Τράπεζας οδηγεί αρκετά χαρτοφυλάκια να αποσύρουν ρευστότητα από την αγορά, και ειδικά από τα blue chips στα οποία και έχουν τις περισσότερες θέσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.407 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,02 % με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,02%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει οριακή πτώση 0,10%-μετά τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων- με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 0,6%, την Πειραιώς να κερδίζει 0,18%, την Eurobank να χάνει 0,5%, ενώ με απώλειες 0,3% κινείαι η μετοχή της ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, του ΟΠΑΠ και της Τιτάν. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Jumbo και της Εθνικής.

«Η παραβίαση της κρίσιµης στήριξης των 1.413 µονάδων δηµιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση του Γενικού ∆είκτη σε αχαρτογράφητα ύδατα», όπως πάντως τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στην «Καθημερινή». Τα βλέµµατα σήµερα είναι σαφώς στραµµένα στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody’s, που είναι και ο µόνος οίκος που διατηρεί τη χώρα κάτω από την επενδυτική βαθµίδα, µε την αγορά να εκτιµά πως το καλύτερο σενάριο είναι µια αναβάθµιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές. Φυσικά, µία θετική έκπληξη από τον οίκο είναι απολύτως ευπρόσδεκτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% – Στάση επιφυλακής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News