Business & Finance Παρασκευή 13/09/2024, 11:06
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Με άνοδο άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τηn απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε δεύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25% και τον αντίκτυπό της στη νομισματική πολιτική στο μέλλον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,6%, ο γερμανικός Dax περίπου 0,7%, ο αγγλικός FTSE 100 +0,13% και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,54%.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άφησαν όλα τα σενάρια ανοιχτά για την επόμενη κίνηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε μάλιστα ότι δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων σε μία συγκεκριμένη πορεία σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού.

Στο φόντο της απόφασης βρίσκονται τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,2% τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα, όμως, επικρατούν ανησυχίες για υποτονική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ ακολουθώντας την πάγια πρακτική της το τελευταίο διάστημα, τήρησε σιγή ιχθύος σχετικά με τα επόμενα βήματα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Τώρα, μετά την ευρέως αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ, τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Οι επενδυτές ποντάρουν σε συγκρατημένη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, της τάξης του 0,25%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% – Στάση επιφυλακής

ΕΚΤ: Ετοιμη για τη «δεύτερη κίνηση» πριν τη μεγάλη απόφαση της Fed

Ευρωζώνη: Φρέναραν οι αυξήσεις μισθών το β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News