Business & Finance Πέμπτη 12/09/2024, 11:42
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεια αντίδρασης με διεθνή στηρίγματα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεια αντίδρασης με διεθνή στηρίγματα

Aνοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από τις τετραήμερες απώλειες. Ώθηση δίνει το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά και το θετικό κλείσιμο χθες στη Wall Street, η οποία τελικά επανεκτίμησε ως ικανοποιητικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να μειώσει σήμερα για δεύτερη φορά τα επιτόκια, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν οι νέες οικονομικές της προβλέψεις και οι δηλώσεις της Christine Lagarde.

O Γενικός Δείκτης στις 11:40 διαμορφώνεται στις 1.418,26 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,33% με την αξία των συναλλαγών στα 13,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,4%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει κατά 0,39%, μετά τις ισχυρές απώλειες αυτής της εβδομάδας, με την Alpha και την Πειραιώς να ενισχύονται άνω του 1%, την Eurobank να καταγράφει οριακή άνοδο, ενώ οριακή πτώση καταγράφει η μετοχή της ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Elvalhalcor, της Ελλάκτωρ, της Viohalco και του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean και της Autohellas.

Οπως τονίζει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στην «Καθημερινή», στο ταµπλό της λεωφόρου Αθηνών υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν «story» και µπορούν να στηρίξουν µια ανοδική κίνηση, ωστόσο ο φόβος είναι ότι µετά τη διπλή κορυφή των ξένων αγορών οι πιθανότητες για µία και πάλι πιο βαθιά διόρθωση είναι πιθανή. Για να αλλάξει η τάση χρειάζεται κατοχύρωση των 1.450 µονάδων, ένα επίπεδο που σε κλείσιµο έχουµε βέβαια να δούµε πριν από το sell-off του Αυγούστου.

Χρειάζεται, συνεπώς, ένας ισχυρός λόγος ώστε να µπορέσει το Χ.Α. να προσεγγίσει ένα νέο κύµα αγοραστών και προς το παρόν αυτός ο καταλύτης ουσιαστικά αναζητείται. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα του τζίρου, που δεν θυµίζει σε τίποτα τις αρχές του έτους και το α΄ τρίµηνο, όταν η µέση ηµερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση µε τα τρέχοντα επίπεδα.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News