Business & Finance Τετάρτη 11/09/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις, ειδικά στην περιφέρεια του ευρώ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις, ειδικά στην περιφέρεια του ευρώ

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο της μέτριας αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, στοιχεία που εξακολουθούν να επιτρέπουν στην Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια, αν και όχι 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν αρχικά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 5,5 μονάδες μονάδες στο 2,09%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου, όταν έγιναν οι μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε αρχικά σε χαμηλό 15 μηνών, στο 3,60%, για να επιστρέψει στο 3,62%. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο όπως και τον  Ιούλιο, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 2,5% χαμηλότερα από το 2,9% του Ιουλίου. Όμως ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, παραμένει υψηλός, όπως και ο πληθωρισμός υπηρεσιών. 

«Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί τώρα σε ένα επίπεδο, μία μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα», αναφέρει ο Λίντσεϊ Τζέιμς, στρατηγικός αναλυτής της Quilter Investors. 

Για την ΕΚΤ, οι επενδυτές στοιχηματίζουν μείωση των 25 μονάδων βάσης, τη δεύτερη μετά από αυτή του Ιουνίου. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης, στο 2,13%, στο χαμηλότερο από το Μάρτιο του 2023. 

Για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, ο αντίκτυπος από μία πολιτική Τραμπ στις ΗΠΑ θα γίνει αισθητός, σημειώνουν αναλυτές. Οι δασμοί στο εμπόριο θα έχουν πληθωριστικό αντίκτυπο αλλά θα επιφέρουν πλήγμα και στην οικονομία, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,45%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022 με πτώση 6,5 μονάδων βάσης. 

Το spread έναντι των γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 135 μονάδες βάσης. 

Το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 3,13% με το spread στις 105 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς κινήθηκε στο 2,40%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 146 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News