Business & Finance Τετάρτη 11/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνεδρίαση χωρίς κατεύθυνση, πιέσεις από real estate

Ευρωπαϊκές μετοχές: Συνεδρίαση χωρίς κατεύθυνση, πιέσεις από real estate

Στάσιμες παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες στο real estate, με την προσοχή των επενδυτών όλων στραμμένη στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή. 

Οι γερμανικές μετοχές παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών, καθώς η μετοχή της Commerzbank απογειώθηκε 16%, από τη στιγμή που η ιταλική UniCredit αγόρασε μερίδιο 9% στη γερμανική τράπεζα, εκ του οποίου ένα 4,5% το αγόρασε από τη γερμανική κυβέρνηση στην τιμή των 702 εκατ. ευρώ. 

Η ASML Holding ενισχύθηκε 3,8%, στηρίζοντας ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο, όμως το real estate κράτησε υπό έλεγχο τα κέρδη καθώς υποχώρησε 0,8%. 

Στήριγμα προσέφερε και ο κλάδος πρώτων υλών με άνοδο 0,4%, καθώς η τιμή χαλκού ενισχύθηκε. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,2% στον απόηχο των στοιχείων για το ΑΕΠ που έδειξε ότι η βρετανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση. 

Επίσης, οι αγορές αποθαρρύνθηκαν από τα αμερικανικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον  Ιούλιο σε ετήσια βάση, όμως ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός, κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων και του κόστους σε ορισμένες υπηρεσίες, εικόνα που αποθαρρύνει την Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα. 

Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 15% για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το 30% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.  

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Rentokil βούλιαξε 20%, αφότου η βρετανική εταιρεία αντιμετώπισης παράσιτων έδωσε σήμα για επιβράδυνση των εσόδων της στην αγορά της βόρειας Αμερικής λέγοντας ότι θα περικόψει και θέσεις εργασίας. 

Όσο για την Inditex ενισχύθηκε 4,5%, αφότου ο μητρικός όμιλος του Zara ανακοίνωσε πωλήσεις υψηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News