Business & Finance Τετάρτη 11/09/2024, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στο κόκκινο με φόντο το πληθωρισμό και το ντιμπέιτ

Wall Street: Στο κόκκινο με φόντο το πληθωρισμό και το ντιμπέιτ

Με πτώση άνοιξαν οι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη μετά τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και εν μέσω εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα του ντιμπέιτ της Kamala Harris με τον Donald Trump.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση σχεδόν 1,2% στις 40.236,56 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,85% και κινείται στις 5.450,86 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,17% στις 16.997,36 μονάδες.

Εντός των προβλέψεων διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ με την ετήσια μέτρηση να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του, σύμφωνα με τη σημερινή πολυαναμενόμενη έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θέτει τις βάσεις για τη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μία εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% σε ένα μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών του Dow Jones. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά  2,5%, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του Ιουλίου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,6%.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον μήνα έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,2%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του δομικού δείκτη αμβλύνει το ενδεχόμενο μια μεγάλης μείωσης επιτοκίων κατά 0,5% από τη Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δομικό δείκτη ως καλύτερη μέτρηση του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτών. Γεγονός είναι ότι οι traders περιόρισαν την πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα την επόμενη εβδομάδα.

Στο θέμα του ντιμπέιτ, η Harris έβαλε στο στόχαστρο την πολιτική του Trump για την επιβολή υψηλών δασμών στα ξένα αγαθά, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε ουσιαστικά φόρο για τη μεσαία τάξη. Ο Trump υπερασπίστηκε το σχέδιο, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς, και επιτέθηκε στη Harris επειδή ήταν υπεύθυνη για μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Ωστόσο, οι αναλυτές της TD Cowen υποστήριξαν ότι πρόκειται «όχι για μια συζήτηση σχετικά με την οικονομία».

«Δεν είχαμε ουσιαστική συζήτηση για τα βασικά οικονομικά ζητήματα, όπως το αν ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στον καθορισμό των επιτοκίων ή πώς οι δασμοί μπορεί να επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμά τους προς τους πελάτες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

Εκλογές ΗΠΑ: Πώς είδαν το ντιμπέιτ Deutsche Bank και UBS – Τα μηνύματα των αγορών

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News