Business & Finance Τετάρτη 11/09/2024, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη συσσώρευση και την επιφυλακτικότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στη συσσώρευση και την επιφυλακτικότητα

Συνέχεια στην τάση συσσώρευσης δίνει σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κόντρα στην ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών. Βαρίδι αποτελεί για μια ακόμα ημέρα ο τραπεζικός κλάδος.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.421,46 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,33% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,10%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 0,95% με την Πειραιώς στο -1,05%, την Eurobank να σημειώνει απώλειες 0,6%, την ΕΤΕ στο -0,5% και την Alpha να υποχωρεί κατά 0,23%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΔΑΑ, του ΟΤΕ και της Μυτιληναίος.

Την ίδια ώρα, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν με τους επενδυτές παγκοσμίως να αναμένουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, ενώ αύριο η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη επιτοκιακή μείωση.

Οι traders έχουν στραμμένο το βλέμμα σε δύο βασικές οικονομικές εκθέσεις από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με την έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο να αναμένεται σήμερα Τετάρτη και να ακολουθεί ο δείκτης τιμών παραγωγού την Πέμπτη.

Τα στοιχεία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στον κατευνασμό των ανησυχιών για την αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο ελληνικό Χρηµατιστήριο, η ασύµµετρη συµπεριφορά είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον Σεπτέµβριο, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια είναι ο χειρότερος µήνας, µε τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στην περιοχή των 1.430 µονάδων σε συνέχεια διαδοχικών αποτυχηµένων προσπαθειών να ξεπεράσει το όριο των 1.450 µονάδων, σηµειώνει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας, τα συναλλακτικά δεδοµένα του Σεπτεµβρίου, που ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα της αυγουστιάτικης ραστώνης, δεν επιτρέπουν αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό Χρηµατιστήριο, το οποίο χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες για να επαναφέρει τη θετική ψυχολογία, ακόµα και µε την απόδοση επενδυτικής βαθµίδας από τη Moody’s µάλλον να µην αρκεί. Θα χρειαστεί, ενδεχοµένως, να ολοκληρωθεί ένα επιτυχηµένο placement για το 10% των µετοχών της Εθνικής για να αναζωογονηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις πολλαπλές ελπιδοφόρες επενδυτικές επιλογές που προσφέρει το ελληνικό Χρηµατιστήριο, καταλήγει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδος περιμένοντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News