Business & Finance Τρίτη 10/09/2024, 20:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθεροποίηση αποδόσεων του ευρώ εν αναμονή ΕΚΤ και Fed

Ομόλογα: Σταθεροποίηση αποδόσεων του ευρώ εν αναμονή ΕΚΤ και Fed

Σταθεροποιήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία εικόνα για την πορεία των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, αλλά και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε μόλις μία μονάδα βάσης, στο 2,15%, πολύ κοντά στο χαμηλό μηνός του 2,14% της Παρασκευής. 

Η απόδοση στη γερμανική διετία, που είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις αλλαγές για την πορεία των επιτοκίων από την ΕΚΤ, περιορίστηκε οριακά στο 2,20%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου. 

Η ΕΚΤ είναι εν πολλοίς βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για το πως θα κινηθεί τους επόμενους μήνες. 

Οι συναλλασσόμενοι έχουν προεξοφλήσει πλήρως μία δεύτερη επιτοκιακή μείωση αυτή την εβδομάδα και δίδουν επίσης και πιθανότητα 50% για μία ακόμη μείωση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Υπάρχουν όμως μικρότερες πιθανότητες για μία ακόμη κίνηση τον Οκτώβριο. 

«Το μήνυμα αναμένεται να είναι το εξής: η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη του αναμενομένου. Θα υπάρχει επιφυλακτικότητα στο μήνυμα», αναφέρει ο Πολ Χολινγσγουόρθ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas. 

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε μία μονάδα βάσης, στο 3,53% με το spread έναντι των γερμανικών στις 138 μονάδες βάσης. Η Ιταλία εξέδωσε σήμερα 30ετές ομόλογα, με τη ζήτηση να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. 

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 8 δισ.ευρώ με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει την προσφορά κατά 16 φορές. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετους δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή, στο 3,20% με το spread στις 107 μονάδες, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,47%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε αυξημένος στα 185 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News