Business & Finance Τρίτη 10/09/2024, 15:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών – Στήριγμα η Coca Cola

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προβάδισμα πωλητών – Στήριγμα η Coca Cola

Μικρή υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί στα επίπεδα των 1.430 μονάδων, μετά από ένα ήπιο ανοδικό ξεκίνημα. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται η συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ στήριγμα στην αγορά παρέχει η μετοχή της Coca Cola HBC.

Εξάλλου, πτωτικά κινούνται πλέον και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτός από Παρίσι που καταγράφει ήπια κέρδη.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 1.430,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22% με την αξία των συναλλαγών μόλις πάνω από τα 38,65 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,57%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,68% με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στη Eurobank (-1,3%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean, της Ελλάκτωρ, της Σαράντης και του ΟΤΕ. Αντιθέτως,  τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Coca Cola HBC, της Elvalhalcor και της Lamda.

Πέραν της διεθνούς επιφυλακτικότητας ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Fed, η εγχώρια αγορά έχει στραµµένο το βλέµµα στην πιο κρίσιµη ετυµηγορία της Moody’s, η οποία θα ανακοινωθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο οίκος είναι ο µόνος που δεν έχει δώσει επενδυτική βαθµίδα στην Ελλάδα, ωστόσο οι προβλέψεις δεν είναι πολύ αισιόδοξες καθώς η Moody’s τείνει να είναι πολύ αργή στις αναβαθµίσεις και έτσι αναµένεται στο καλύτερο σενάριο να αναβαθµίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές.

«Μπορεί ο Σεπτέµβριος να ξεκίνησε νωθρά, παρ’ όλα αυτά πιστεύουµε ότι δεν θα µας αφήσει χωρίς διακυµάνσεις και ενδιαφέρον», σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής». Το ελληνικό χρηµατιστήριο έχει κάνει στάση στο επίπεδο των 1.450 µονάδων που έκανε τη δι- αφορά σε τάση σπάζοντας πτωτικά το 2010, όπως προσθέτει.

Οπως εκτιµά, ο Γενικός Δείκτης χρειάζεται µία κατοχύρωση των 1.447 µονάδων σε κλείσιµο καθώς στο συγκεκριµένο επίπεδο υπήρξαν τρεις συναπτές «απόπειρες» και έτσι µία διάσπασή του θα κάνει τη διαφορά ανοδικά προς τις 1.500 µονάδες, ενώ µία κίνηση προς τις 1.425 µονάδες θα δώσει πτωτικό µοµέντουµ στην αγορά µε τις 1.400 και τις 1.373 µονάδες να είναι στηρίξεις.

Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, ένα νέο κύµα ξένων θεσµικών αγοραστών µπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά και γι’ αυτόν τον λόγο τα προσεχή roadshows έχουν τη σηµασία τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News