Business & Finance Δευτέρα 9/09/2024, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με το βλέμμα σε πληθωρισμό και ΕΚΤ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με το βλέμμα σε πληθωρισμό και ΕΚΤ

Ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα μετά από μια εβδομάδα ισχυρών απωλειών. Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με κέρδη 0,68% με όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο πράσινο. Η τεχνολογία ηγείται των κερδών, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1,5%, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής καταγράφουν επίσης άνοδο άνω του 1%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,59% στις 18.410 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,56% στις 7.395 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,65% στις 8.234 μονάδες.

Ο κύριος περιφερειακός δείκτης υποχώρησε κατά 3,5% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου του 2023, καθώς τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία παγκοσμίως έπληξαν το κλίμα. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια αυτό το μήνα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια μία ημέρα αργότερα σε συνέχεια της πρώτη σχετικής κίνησης του Ιουνίου.

Νωρίτερα, πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να ηγείται των απωλειών στην περιοχή, μετά την ασθενέστερη της αναμενόμενης έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 142.000 τον Αύγουστο έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 161.000. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News