Business & Finance Πέμπτη 5/09/2024, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη αντίδραση με βαρίδια – Άλμα της Jumbo

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη αντίδραση με βαρίδια – Άλμα της Jumbo

Με μοχλό την ανοδική τάση στις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε την Πέμπτη σταθερά ανοδικά με την αγορά να καλύπτει τις χθεσινές απώλειες και με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν οι μετοχές της Jumbo, της Aegean, της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.446,56 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,75%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.448,31 μονάδες (+0,87%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 105,87 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 19.198.152 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,43%.

Παρά τα αρχικά κέρδη, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο μόλις 0,37% στις 1.265,98 μονάδες. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (+5,65%) μετά την αύξηση 7% στις πωλήσεις της τον Αύγουστο και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών που ανακοίνωσε. Ακολούθησαν της Aegean Airlines (+2,04%), της Μυτιληναίος (+1,54%), της ΔΕΗ (+1,48%) και της Eurobank (+1,33%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-0,74%), της Εθνικής (-0,67%) και του ΟΠΑΠ (-0,56%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική διακινώντας 6.576.729 και 3.131.030 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 24,12 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 13,47 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 62 μετοχές, 29 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές.

Οδηγός συνεχίζει να αποτελεί το διεθνές κλίμα με τις τάσεις σήμερα να είναι μεικτές καθώς τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν ήταν ξεκάθαρα. Μόλις 24 ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δημιούργησαν τις λιγότερες θέσεις εργασίας από τις αρχές του 2021. Ωστόσο, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας έδειξαν ότι τα νέα αιτήματα ήταν λιγότερα των εκτιμήσεων. Οι traders τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων κατά 110 μονάδες βάσης το 2024. Αυτό θα σήμαινε μια μείωση γιγαντιαίου μεγέθους πριν από το τέλος του έτους. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εγχώρια αγορά αναµένει περαιτέρω ροή από εταιρικά αποτελέσµατα εξαµήνου και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονοµίας από ξένους οίκους, µε την «επενδυτική βαθµίδα», η οποία και αποµένει να δοθεί από τη Moody’s (επόµενη αξιολόγηση 13/9), να παραµένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιµετώπισης του Χ.Α. από τους θεσµικούς.

Αξίζει πάντως να σηµειώσουµε πως πριν από τη Moody’s – που το πιο θετικό σενάριο σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς είναι να αναβαθµίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές και όχι την αξιολόγηση– αναµένεται µε ενδιαφέρον η αξιολόγηση από την DBRS αύριο Παρασκευή, ενώ στις 18 Οκτωβρίου, στις 22 Νοεµβρίου και στις 6 ∆εκεµβρίου ακολουθούν οι δεύτερες και τελευταίες προγραµµατισµένες αξιολογήσεις για το τρέχον έτος, από τους οίκους S&P, Fitch και Scope Ratings αντιστοίχως.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Στάση αναμονής για τον Dow – Ανακάμπτει ο Nasdaq

Morningstar DBRS: Πέτυχε ο Ηρακλής – Η προσοχή τώρα στους servicers

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News