Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το ΧΑ – Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Σε κλοιό διεθνών πιέσεων το ΧΑ – Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Ο διεθνής παράγοντας αποδεικνύεται εκ νέου εμπόδιο στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα σημείο όπου έδειχνε να ανακτά δυναμική. Το χθεσινό sell-off στη Wall Street με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο κλυδωνίζει τις ευρωαγορές με τις απώλειες να ανέρχονται στο 0,97% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx600 και στο 0,7% σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, συμπαρασύροντας και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.429,59 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,14% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 23 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,92%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,72% στις 1.252,76  μονάδες με τη Eurobank στο -2,15%, την Πειραιώς στο -1,88%, την ΕΤΕ στο -1,88% και την Alpha στο -1,55%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, της Ελλάκτωρ και της ΔΕΗ (-2,22%), ενώ μικρή άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΤΕ.

Αιτία της διεθνούς πτώσης ήταν τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης στις ΗΠΑ. Ο δείκτης της S&P Global έδειξε πτώση τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης του ISM διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα απ΄αυτά που είχαν προβλέψει αναλυτές. Τα στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες είχαν πυροδοτήσει το sell off στις αρχές του προηγούμενου μηνός. 

Πλέον όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επίσημη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή. «Η αγορά φαίνεται πολύ ευάλωτη σε κάθε στατιστικό στοιχείο. Έχουμε γίνει απόλυτα εξαρτημένοι από τα data», αναφέρει ο Λάρι Τενταρέλι, στρατηγικός αναλυτής της Blue Chip Trend Report.

Καθώς η προσοχή της αγοράς μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία μεταφράζονται όλο και περισσότερο σε απώλειες για τις μετοχές και άλλα assets. Προς το παρόν, οι traders αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες τους επόμενους 12 μήνες – στην πιο απότομη πτώση εκτός ύφεσης από τη δεκαετία του 1980. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στη σκιά της βουτιάς στη Wall Street

Στο κόκκινο οι αγορές – Η Ασία πήρε τη σκυτάλη της πτώσης μετά το sell off στη Wall Street

Wall Street: Άσχημο ξεκίνημα για το Σεπτέμβριο – Πτώση άνω του 3% για τον Nasdaq

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News