Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 10:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στη σκιά της βουτιάς στη Wall Street

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στη σκιά της βουτιάς στη Wall Street

Με ισχυρή πτώση άνοιξαν οι ευρωαγορές στον απόηχο του sell-off στη Wall Street και των βαρειών απωλειών στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις νέες ανησυχίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τις οποίες πυροδότησαν τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 χάνει 0,97% με όλους τους επιμέρους κλάδους στο κόκκινο, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται της πτώσης με 2,5% και οι κλάδοι αυτοκινήτων και τραπεζών χάνουν άνω του 1%.

Στους εγχώριους κλάδους, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,85% στις 18.581,6 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,82% στις 7.513,34 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο -0,63%, ενώ και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,03%.

Οι εταιρείες ημιαγωγών ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι στις πρώτες συναλλαγές, με την ASMLHoldings να σημειώνει πτώση 5,3%, ακολουθώντας την πτώση της μετοχής της Nvidia την Τρίτη.

Η Barratt διολίσθησε κατά 1,4%, αφού η βρετανική εταιρεία κατασκευής κατοικιών δήλωσε ότι η ζήτηση κατοικιών εξακολουθεί να είναι επηρεάζεται από τις δυσκολίες στα ενυπόθηκα δάνεια, καθώς ανακοίνωσε πτώση 56% στα ετήσια κέρδη της.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 1,5%, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 2,1%, στη χειρότερη ημέρα του από τις αρχές Αυγούστου, και ο Nasdaq Composite διολίσθησε κατά 3,3%, επιβαρυνόμενος από την πτώση 9% της Nvidia, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει σημειώσει ποτέ ο κατασκευαστής τσιπ, η οποία εξαφάνισε κεφαλαιοποίηση 279 δισ. δολαρίων. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε κλητεύσεις στην Nvidia και σε άλλες εταιρείες, καθώς αναζητά αποδείξεις ότι η εταιρεία ημιαγωγών παραβιάζει τους νόμους περί ανταγωνισμού.

Νωρίτερα σήμερα, οι απώλειες σε Ιαπωνία και Ταϊβάν ξεπέρασαν το 4%.

Η αγορά ταρακουνήθηκε και από τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης στις ΗΠΑ. Ο δείκτης της S&P Global έδειξε πτώση τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης του ISM διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα απ΄αυτά που είχαν προβλέψει αναλυτές. Τα στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες είχαν πυροδοτήσει το sell off στις αρχές του προηγούμενου μηνός. 

Πλέον όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επίσημη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή. «Η αγορά φαίνεται πολύ ευάλωτη σε κάθε στατιστικό στοιχείο. Έχουμε γίνει απόλυτα εξαρτημένοι από τα data», αναφέρει ο Λάρι Τενταρέλι, στρατηγικός αναλυτής της Blue Chip Trend Report.

Καθώς η προσοχή της αγοράς μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία μεταφράζονται όλο και περισσότερο σε απώλειες για τις μετοχές και άλλα assets. Προς το παρόν, οι traders αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες τους επόμενους 12 μήνες – στην πιο απότομη πτώση εκτός ύφεσης από τη δεκαετία του 1980. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στο κόκκινο οι αγορές – Η Ασία πήρε τη σκυτάλη της πτώσης μετά το sell off στη Wall Street

Wall Street: Άσχημο ξεκίνημα για το Σεπτέμβριο – Πτώση άνω του 3% για τον Nasdaq

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News