Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Άσχημο ξεκίνημα για το Σεπτέμβριο – Πτώση άνω του 3% για τον Nasdaq

Wall Street: Άσχημο ξεκίνημα για το Σεπτέμβριο – Πτώση άνω του 3% για τον Nasdaq

Με απότομη πτώση έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο κλάδος τεχνολογίας βούλιαξε και τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 626,15 μονάδων ή 1,51% στις 40.936,93 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,12% τερματίζοντας στις 5.528,93 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 3,26% στις 17.136,30 μονάδες, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το sell off στις 5 Αυγούστου. 

Ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 3,1%.

Οι μετοχές δέχθηκαν έντονες πιέσεις από την τεχνολογία, καθώς η Nvidia, το «αγαπημένο παιδί» της τεχνητής νοημοσύνης που προσελκύει την προσοχή των επενδυτών για περισσότερο από ένα χρόνο, βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση άνω του 9%. Απώλειες σημείωσαν και άλλες μετοχές του κλάδου ημιαγωγών μεταξύ των οποίων Micron, KLA και Advanced Micro Devices. Πρόκειται για την χειρότερη συνεδρίαση για τον κλάδο τεχνολογίας και δη τον κλάδο ημιαγωγών από το Σεπτέμβριο του 2022. 

Πτώση 7,3% σημείωσε και η μετοχή της Boeing μετά από υποβάθμιση από αναλυτή. 

Η αγορά ταρακουνήθηκε και από τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης. Ο δείκτης της S&P Global έδειξε πτώση τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης του ISM διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα απ΄αυτά που είχαν προβλέψει αναλυτές. Τα στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, οι οποίες είχαν πυροδοτήσει το sell off στις αρχές του προηγούμενου μηνός. 

«Η αγορά φαίνεται πολύ ευάλωτη σε κάθε στατιστικό στοιχείο. Έχουμε γίνει απόλυτα εξαρτημένοι από τα data», αναφέρει ο Λάρι Τενταρέλι, στρατηγικός αναλυτής της Blue Chip Trend Report. 

Oι επενδυτές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την απασχόληση Αυγούστου στις ΗΠΑ. Πάντως, ο Σεπτέμβριος θεωρείται κατά μέσο όρο ο χειρότερος μήνας για τον S&P 500 στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. 

 Ο Σεπτέμβριος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση για τον S&P 500 από το 1950, σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή. Επίσης, δείκτης της Bank of America, που καταγράφει το αρνητικό κλίμα, ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δυόμισι ετών τον προηγούμενο μήνα, πολύ κοντά στο επίπεδο που δίδει σήμα πώλησης για τις αμερικανικές μετοχές. 

«Όλα τα χρόνια από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν οι μήνες στη διάρκεια των οποίων ο S&P 500 παρουσίαζε απώλειες. Ωστόσο, τώρα η ιστορία συμβουλεύει τους επενδυτές να δέσουν τις ζώνες ασφαλείας, καθώς σε έτη εκλογών, αυτή η εποχική πτώση μεταφέρεται το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ της CFRA. 

 

 

 

moneyreview.gr

 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News