Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 13:46
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακροβασίες με διεθνή βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακροβασίες με διεθνή βαρίδια

Με οριακές μεταβολές στα επίπεδα του χθεσινού κλεισίματος κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η αρχική ανοδική προσπάθεια υπέρβασης των 1.450 μονάδων δεν είχε αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, έχει αντιστραφεί το κλίμα στις ευρωαγορές με τα αρχικά κέρδη να έχουν διαγραφεί.

O Γενικός Δείκτης στις 13:40 διαμορφώνεται στις 1.446,11 μονάδες κινούμενος σχεδόν αμετάβλητος με την αξία των συναλλαγών στα 31 εκατ ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.450, 42 μονάδες (+0,29%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,58%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Motor Oil και της Alpha Bank. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Jumbo και του ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 υποχωρεί κατά 0,42%, ενώ ο γερμανικός DAX χάνει 0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,55%. Οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν τις προοπτικές των επιτοκίων και των αγορών, έχοντας τιμολογήσει πλήρως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας να έχει οριστεί για τις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Μπορεί ο Αύγουστος να έκλεισε µε σηµαντικές απώλειες, αν και ήταν σταθεροποιητικές οι δύο τελευταίες εβδοµάδες, ωστόσο οι πωλητές δεν προχώρησαν σε ακραίες κινήσεις, ενώ αρκετοί αγοραστές έχτισαν θέσεις σε τίτλους κοιτώντας πιο µεσο-µακροπρόθεσµα την αγορά, όπως επισηµαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στην «Καθημερινή».

Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε σε συρρίκνωση τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να απέχει πολύ και ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, ξεκινώντας την πορεία της χαλάρωσης πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις νέες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ο Σεπτέµβριος έχει αρκετά «γεµάτο» πρόγραµµα, όπως προσθέτει ο αναλυτής, από τη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης µέχρι τις συνεδριάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ και της Fed και την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα. Μπροστά µας έχουµε παράλληλα το πακέτο της Εθνικής αλλά και πιθανές εξελίξεις στον γρίφο των ΕΛΠΕ. Συνεπώς είναι ένας σηµαντικός µήνας για την αγορά, καθώς θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η τρέχουσα εβδοµάδα πάντως θα δείξει αν η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή, ήταν ο λόγος που η ελληνική αγορά δεν ακολουθούσε το µοµέντουµ των υπόλοιπων αγορών το τελευταίο διάστηµα, και ήταν ουσιαστικά αυτό που το Χ.Α. περίµενε για να «ξυπνήσει», έχοντας δει τις ανακατατάξεις των διεθνών χαρτοφυλακίων.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, ο φόβος ότι οι ξένες αγορές θα διορθώσουν χωρίς η Ελλάδα να έχει προλάβει να πάρει τάση είναι διάχυτος, µε τους πωλητές να είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στις όποιες αναταράξεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια ανοδικά και στάση αναμονής

Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες

 
Remaining Time 0:00
 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha Bank

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News