Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερό βήμα προς τις 1.450 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθερό βήμα προς τις 1.450 μονάδες

Ηπια ανοδικά κινείται σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πλησιάζοντας τις 1.450 μονάδες εν μέσω επιφυλακτικής ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η έναρξη της εβδομάδα επιβεβαιώνει ότι ο Σεπτέμβρης θα δώσει ειδήσεις που εν δυνάμει μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο, όπως οι αξιολογήσεις από DBRS και Moody’s.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.449 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,20% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,48%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,20% καθώς μόνο η Alpha σημειώνει άνοδο 1,5%, ενώ πιο περιορισμένα είναι τα κέρδη για Eurobank και Πειραιώς (0,4%) και η ΕΤΕ καταγράφει άνοδο μόλις 0,15%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης και της Lamda Development. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.

Εξάλλου, άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο κατηγορίας Additional Tier 1 (AT1) που εκδίδει η Alpha Bank με σκοπό την άντληση 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η απόδοση του ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί ιδιαιτέρως ψηλά, στην περιοχή του 8%, δεδομένου ότι τα spreads έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα και οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1, με τη μορφή αορίστου διαρκείας (perpetual), αφότου τον Φεβρουάριο του 2023 είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με ομόλογο που είχε τιμολογηθεί με 11,875%.

Την ίδια ώρα, πρόοδο στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία στο κομμάτι των προμηθειών και του asset management, διαπιστώνει η Jefferies. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, οι πωλήσεις στα τμήματα asset management των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται στα 3,2 δισ. ευρώ και ξεπερνούν ήδη το σύνολο των πωλήσεων του 2023 (όταν είχαν διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ).

Μπορεί ο Αύγουστος να έκλεισε µε σηµαντικές απώλειες, αν και ήταν σταθεροποιητικές οι δύο τελευταίες εβδοµάδες, ωστόσο οι πωλητές δεν προχώρησαν σε ακραίες κινήσεις, ενώ αρκετοί αγοραστές έχτισαν θέσεις σε τίτλους κοιτώντας πιο µεσο-µακροπρόθεσµα την αγορά, όπως επισηµαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στην «Καθημερινή».

Ο Σεπτέµβριος έχει αρκετά «γεµάτο» πρόγραµµα, όπως προσθέτει ο αναλυτής, από τη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης µέχρι τις συνεδριάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ και της Fed και την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα. Μπροστά µας έχουµε παράλληλα το πακέτο της Εθνικής αλλά και πιθανές εξελίξεις στον γρίφο των ΕΛΠΕ. Συνεπώς είναι ένας σηµαντικός µήνας για την αγορά, καθώς θα κριθούν πολλά για τη συνέχεια.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η τρέχουσα εβδοµάδα πάντως θα δείξει αν η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή, ήταν ο λόγος που η ελληνική αγορά δεν ακολουθούσε το µοµέντουµ των υπόλοιπων αγορών το τελευταίο διάστηµα, και ήταν ουσιαστικά αυτό που το Χ.Α. περίµενε για να «ξυπνήσει», έχοντας δει τις ανακατατάξεις των διεθνών χαρτοφυλακίων.

Παράλληλα, όπως προσθέτει, ο φόβος ότι οι ξένες αγορές θα διορθώσουν χωρίς η Ελλάδα να έχει προλάβει να πάρει τάση είναι διάχυτος, µε τους πωλητές να είναι σαφώς πιο ευαίσθητοι στις όποιες αναταράξεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια ανοδικά και στάση αναμονής

Jefferies: Ανοίγουν το βήμα τους στο asset management οι ελληνικές τράπεζες

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News