Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια ανοδικά και στάση αναμονής

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπια ανοδικά και στάση αναμονής

Με οριακή άνοδο κινούνται οι ευρωαγορές στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης επεκτείνοντας τη διστακτικότητα της χθεσινής ημέρας καθώς οι επενδυτές αναμένουν νεότερα στοιχεία που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο ως προς τις μειώσεις επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,06%, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,20%. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ισχυροποιείται κατά 0,23%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,21%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται ανοδικά κατά 0,02%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται υψηλότερα κατά 0,14% και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,10%.

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν σε στενό εύρος τη Δευτέρα λόγω και της αργίας στις ΗΠΑ, ενώ η επιφυλακτικότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα ενόψει της σημαντικής ανακοίνωσης της Παρασκευής για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες.

Οι επενδυτές αλλά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι η οικονομία είναι έτοιμη για μείωση των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα και θέλουν να εκτιμήσουν πω θα προχωρήσει η νομισματική χαλάρωση.

Η έκθεση για την αγορά εργασίας τον προηγούμενο μήνα δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες, προκαλώντας sell-off στις αγορές μετοχών λόγω των φόβων για ύφεση.
Πίσω στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών την περασμένη εβδομάδα, με τον ΔΤΚ της ευρωζώνης τον Αύγουστο να διαμορφώνεται στο 2,2% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε σε συρρίκνωση τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να απέχει πολύ και ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο, ξεκινώντας την πορεία της χαλάρωσης πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις νέες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε υψηλό μηνός η απόδοση του γερμανικού 10ετούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News