Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Με το δεξί ο Σεπτέμβριος – Οδηγοί ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και τράπεζες

ΧΑ: Με το δεξί ο Σεπτέμβριος – Οδηγοί ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και τράπεζες

Με τον πιο ευοίωνο τρόπο ξεκίνησε ο μήνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την εγχώρια αγορά να διαφοροποιείται από το κλίμα στις ευρωαγορές σε μια μέρα με υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αργίας στη Wall Street για την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day). 

Ο Σεπτέμβριος γεννά ελπίδες για άνοδο με καταλύτες την αξιολόγηση της Moody’s, τη διάθεση πακέτων µετοχών αλλά και την ολοκλήρωση της δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων εξαµήνου, γεγονότα αυξηµένης σηµασίας που αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και τη συναλλακτική δραστηριότητα. Παράλληλα, αναμένονται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο ενώ διεθνώς τα βλέμματα είναι στραμμένο στις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 1.446,17 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 1.432,04 μονάδων (+0,06%) και 1.446,17 μονάδων (+1,05%). 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 3.520,37 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.312,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 1.282,90 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,26%), της Σαράντης (+3,02%), της Πειραιώς (+2,87%), του ΟΤΕ (+2,86%) και της Aegean Airlines (+2,20%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Αutohellas (-2,26%), της Motor Oil (-0,18%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,18%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Πειραιώς διακινώντας 5.627.124 και 3.847.037 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Motor Oil με 16,57 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 15,32 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 60 μετοχές, 30 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, έχουν περιοριστεί οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να χάνει 0,18%, ενώ ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση μόλισ 0,02% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,17%, ενώ σε θετικό έδαφος έχει περάσει ο CAC 40 στο Παρίσι με οριακή άνοδο 0,06%.

Τα μάκρο της Ευρωζώνης έδειξαν ότι η μεταποίηση παραμένει σταθερά σε επίπεδο συρρίκνωσης με τον δείκτη μεταποίησης S&P που καταρτίζει η HCOB να ανέρχεται σε 45,8, ενώ αντιθέτως ο σχετικός δείκτης της Βρετανίας αναρριχήθηκε σε υψηλό 26 μηνών στις 52,5 μονάδες.

Tο Xρηματιστήριο της Αθήνας εμφάνισε μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank τον Αύγουστο με απώλειες 3,1%. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, επρόκειτο για έναν εξαιρετικά ταραχώδη μήνα για τις αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να εκτινάσσεται πρόσκαιρα σε επίπεδα που είχαμε δει τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020.

Το χρηµατιστήριο επηρεάστηκε τον Αύγουστο από την αύξηση της µεταβλητότητας στο εξωτερικό και τη συνήθη εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή». Τα καλά µεγέθη εξαµήνου των εταιρειών που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδοµάδα του µήνα δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν το επιφυλακτικό κλίµα, µεταθέτοντας έτσι το ενδιαφέρον για τον Σεπτέµβριο, ο οποίος φαίνεται πολύ γεµάτος από οικονοµικά γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, προσθέτει ο αναλυτής.

Η τεχνική εικόνα της ελληνικής αγοράς έχει βελτιωθεί από τις αρχές Αυγούστου, ακόµη όµως δεν έχει γίνει η αποφασιστική κίνηση που θα επαναφέρει τον Γενικό ∆είκτη σε ανοδική τάση, λειτουργώντας ανασταλτικά σε βραχυπρόθεσµα κεφάλαια που αναζητούν καλύτερο συγχρονισµό µε τα τεχνικά δεδοµένα, κατά τον κ. Χατζηδάκη. Η προοπτική θα αλλάξει µε τη διαφυγή και το κλείσιµο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 µονάδες.

Οι αγορές γενικότερα αναµένουν πρωτίστως τη στάση που θα κρατήσει η αµερικανική Οµοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στη συνεδρίαση του Σεπτεµβρίου για τα επιτόκια και, κυρίως, την ταχύτητα µε την οποία θα µειώσει το κόστος χρήµατος έως το τέλος του έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Πτώση σε υποτονικό κλίμα λόγω αργίας στη Wall Street

Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος του ταραχώδους Αυγούστου το ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News