Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εμπόδιο στην άνοδο οι διεθνείς πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εμπόδιο στην άνοδο οι διεθνείς πιέσεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τις ευρωαγορές που καταγράφουν σημαντική υποχώρηση στις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου εν μέσω υποτονικού κλίματος λόγω της αργίας στη Wall Street για την Ημέρα της Εργασίας (Labor Day).

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:15, διαμορφώνεται στις 1.433,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,15% με την αξία των συναλλαγών μόλις λίγο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,74%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις κατά 0,14%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Elvalhalcor, της Lamda Development και της Motor Oil. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΔΑΑ, της ΕΥΔΑΠ και της Aegean.

Με απώλειες 3,1%, το χρηματιστήριο της Αθήνας εμφάνισε μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank τον Αύγουστο. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, επρόκειτο για έναν εξαιρετικά ταραχώδη μήνα για τις αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να εκτινάσσεται πρόσκαιρα σε επίπεδα που είχαμε δει τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος γεννά ελπίδες για άνοδο με καταλύτες τις αξιολογήσεις από τους οίκους, τη διάθεση πακέτων µετοχών αλλά και την ολοκλήρωση της δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων εξαµήνου, γεγονότα αυξηµένης σηµασίας που αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Το χρηµατιστήριο επηρεάστηκε τον Αύγουστο από την αύξηση της µεταβλητότητας στο εξωτερικό και τη συνήθη εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή». Τα καλά µεγέθη εξαµήνου των εταιρειών που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδοµάδα του µήνα δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν το επιφυλακτικό κλίµα, µεταθέτοντας έτσι το ενδιαφέρον για τον Σεπτέµβριο, ο οποίος φαίνεται πολύ γεµάτος από οικονοµικά γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, προσθέτει ο αναλυτής.

Η τεχνική εικόνα της ελληνικής αγοράς έχει βελτιωθεί από τις αρχές Αυγούστου, ακόµη όµως δεν έχει γίνει η αποφασιστική κίνηση που θα επαναφέρει τον Γενικό ∆είκτη σε ανοδική τάση, λειτουργώντας ανασταλτικά σε βραχυπρόθεσµα κεφάλαια που αναζητούν καλύτερο συγχρονισµό µε τα τεχνικά δεδοµένα, κατά τον κ. Χατζηδάκη. Η προοπτική θα αλλάξει µε τη διαφυγή και το κλείσιµο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 µονάδες.

Οι αγορές γενικότερα αναµένουν πρωτίστως τη στάση που θα κρατήσει η αµερικανική Οµοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στη συνεδρίαση του Σεπτεµβρίου για τα επιτόκια και, κυρίως, την ταχύτητα µε την οποία θα µειώσει το κόστος χρήµατος έως το τέλος του έτους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Πτώση σε υποτονικό κλίμα λόγω αργίας στη Wall Street

Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος του ταραχώδους Αυγούστου το ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News