Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι ευρωαγορές – πάνω από τις 525 μονάδες ο Stoxx 600

O Stoxx 600 έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 525 μονάδες, έχοντας αποτινάξει το απότομο sell-off στην αρχή του Αυγούστου για να κλείσει τον μήνα περίπου 1,3% υψηλότερα.

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές οι ευρωαγορές – πάνω από τις 525 μονάδες ο Stoxx 600

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό ρεκόρ 526,66 μονάδων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, προτού περιορίσει ελαφρώς τα κέρδη του. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 525 μονάδες, έχοντας αποτινάξει το απότομο sell-off στην αρχή του Αυγούστου για να κλείσει τον μήνα περίπου 1,3% υψηλότερα.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,036% στις 8.376,63 μονάδες, στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,030% στις 18.906,92 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,13% στις 7.630,95 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,38% στις 11.401,90 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0.53% στις 34,372.67 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν επίσης άνοδο την Παρασκευή μετά από αρκετές ημέρες ασταθούς διαπραγμάτευσης στη Wall Street αυτή την εβδομάδα, με τον S&P 500 και τον Dow Jones να οδεύουν αμφότεροι για τέταρτο συνεχόμενο κερδοφόρο μήνα. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq υστερούσε και διαπραγματευόταν σταθερά εν μέσω αυτού που οι αναλυτές έχουν εντοπίσει ως μια κλαδική μεταστροφή προς τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν ενισχυθεί από την αυξημένη αισιοδοξία για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και τις προσδοκίες για την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, με επακόλουθες μειώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες.

Μια σειρά από βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ενισχύοντας αυτές τις προσδοκίες.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών, στο 2,2%, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα έκτακτα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Eurostat την Παρασκευή. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και χαμηλότερη από το 2,6% του Ιουλίου.

Αλλού, ο προσωρινός, εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 2,2% για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από το 2,7% του Ιουλίου, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Παρασκευή. Τα προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό έρχεται μετά τις εκθέσεις του γερμανικού και του ισπανικού ΔΤΚ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις δύο χώρες μειώνονται.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν ότι το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Federal Reserve, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, γεγονός που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, με πολλούς επενδυτές να ελπίζουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι από μεσοπρόθεσμη άποψη», δήλωσε ο Dennis Jose, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής μετοχών της BNP Paribas Exane, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Πέμπτη.

«Είμαστε στο χώρο της ήπιας προσαρμογής εδώ και σχεδόν δύο χρόνια… Νομίζω ότι η αγορά έχει συμμορφωθεί με αυτή την άποψη. Νομίζω όμως ότι πηγαίνοντας προς το 3ο τρίμηνο το βασικό θέμα που αναζητούσαμε ήταν οι αγορές να υιοθετήσουν την άποψη ότι ο πληθωρισμός έχει αντιμετωπιστεί. Αυτό θα επέτρεπε την πτώση των επιτοκίων, αυτό θα κλείδωνε τους κύκλους μείωσης των κεντρικών τραπεζών και αυτό θα έφερνε ουσιαστικά την Fed να βάλει μπροστά», δήλωσε ο Jose.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News