Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Με πτώση 3,1% κλείνει ο Αύγουστος στο Χρηματιστήριο – Εκρηξη τζίρου λόγω MSCI

Με πτώση 3,1% κλείνει ο Αύγουστος στο Χρηματιστήριο – Εκρηξη τζίρου λόγω MSCI

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως φαινόταν ήδη από τη χαμηλή επενδυτική διάθεση των τελευταίων ημερών. Σήμερα, επρόκειτο για μία συνεδρίαση-καρμπόν των προηγούμενων -από την άποψη ότι οι συναλλαγές έγιναν σε στενό εύρος και δεν υπήρξε σαφής κατεύθυνση- η οποία τουλάχιστον έληξε με περιορισμένη άνοδο 0,3% κοντά στα υψηλά ημέρας στις 1.431,19 μονάδες. Βέβαια, ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 377,34 εκατ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI Greece.

Οι κινήσεις των επενδυτών ήταν στοχευμένες, με τις σχετικές αλλαγές του MSCI να εφαρμόζονται από Δευτέρα. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η διαγραφή της Motor Oil και τη μεταφορά της στον Small Cap. Εξού και μεγάλο μέρος των συναλλαγών, περίπου 184 εκατ., αφορούσαν την Motor Oil. Με την αναδιάρθρωση, θα συμμετέχουν πλέον στον MSCI Greece Standard εννέα αντί για δέκα μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, και Metlen.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα, με την προσοχή να στρέφεται τώρα σε Σαράντης, ΟΠΑΠ, Trade Estates και Quest Group που ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δεν επηρέασαν έντονα την εγχώρια αγορά.

Έτσι, η εικόνα στο ταμπλό περιλαμβάνει ήπια κέρδη για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης της τάξης του 0,17% στις 3.473,66 μονάδες. Η Motor Oil στήριξε το δείκτη με +3,18%, ενώ σημαντικά κέρδη 2,49% είχε η Ελλάκτωρ. Απεναντίας, πτώση 1,25% είχε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ πτώση σημείωσε και ο ΟΤΕ (-1,14%) και η ΔΕΗ (-0,86%). Οι τράπεζες διαμορφώθηκαν σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,69% στις 1.265,62 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 1,49%, η Εθνική με +0,36%, ενώ οριακή πτώση 0,05% είχε η Eurobank.

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 377,34 εκατ. ευρώ και το εύρος ήταν μόλις στις 7 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,1%, αδυνατώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά το sell off που σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Έκτοτε, άλλωστε, δεν κατάφερε να βρει ισχυρό καταλύτη που θα τον έσπρωχνε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε εβδομαδιαία βάση, η μεταβολή ήταν οριακή, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση 0,1%.

Εταιρικά αποτελέσματα

Βέβαια, υπήρξαν εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο. Χθες, σύμφωνα με τη HelleniQ Energy, τα Συγκρίσιμα EBITDA α’ εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 236 εκατ. Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα 209 εκατ. ευρώ για το Α’ Εξάμηνο. Σύμφωνα με την HelleniQ Energy στα παραπάνω αποτελέσματα συνέβαλαν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, η οποία οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις με σημαντική συμβολή από τις εξαγωγές και τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καθώς και η υψηλότερη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών, λιανικής εμπορίας και ΑΠΕ.

Η AustriaCard από την πλευρά της ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας κατά το Α’ Εξάμηνο του 2024, που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του τομέα τεχνολογίας. Ειδικότερα, τα έσοδα του Ομίλου το Α΄ εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 7,0% σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2023, φθάνοντας τα 192,0 εκατ. ευρώ, ενώ Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 11,2 εκατ. και το περιθώριο διαμορφώθηκε σε 5,9%.

Επίσης, σε παρουσίαση της Motor Oil στους αναλυτές που έγινε χθες, αναφέρθηκε πως η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία από τις αρχές του 2025. Επίσης, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης δήλωσε ότι το γ’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται περαιτέρω θετική πορεία χάρη στην υψηλή ζήτηση στην ελληνική αγορά αλλά και την εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης.

Σημαντικές είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις και στον όμιλο Fourlis, ο οποίος φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην περιοχή των Βαλκανίων. Ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα νέα στρατηγική συμφωνία στον κλάδο των αθλητικών ειδών μέσω της σύναψης συμφωνιών αδειοδότησης με την Foot Locker για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων και του ηλεκτρονικού εμπορίου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και συμφωνιών εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Foot Locker στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Κέρδη στη Wall Street

Με κέρδη άνοιξε στη Wall Street η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, ενός μήνα που χαρακτηρίστηκε από το δραματικό sell off και μεγάλη αστάθεια. Η αμερικανική αγορά βρίσκεται σήμερα σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα κρίσιμα στοιχεία του πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα. 

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι και ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και κατά 2,5% σε ετήσια βάση, όπως ακριβώς περίμεναν οι αναλυτές. Εξαιρώντας τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,2% τον Ιούλιο.

Γενικά, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την περασμένη Παρασκευή, το κλίμα έχει ανακάμψει αισθητά. Ο Powell είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων δανεισμού σύντομα, δίνοντας «ανάσα» στις αγορές που ανησυχούσαν για καθυστέρηση της αντίδρασης της κεντρικής τράπεζας.

 Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Christian Mueller-Glissmann, επικεφαλής ερευνών κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Goldman Sachs, επεσήμανε πρόσφατα ότι αυτή η υπερβολικά ταχεία ανάκαμψη της εμπιστοσύνης της αγοράς μετά το δραματικό sell off αποτελεί σημείο ανησυχίας. Είπε πως θα πρέπει να θεωρηθεί «προειδοποιητική βολή» στον επενδυτικό κόσμο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ανοδος μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Στο 3,1% τσίμπησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

HelleniQ Energy: Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 570 εκατ. το α’ εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News