Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 11:20
ΑΓΟΡΕΣ

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο ενόψει της αναδιάρθρωσης MSCI

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο ενόψει της αναδιάρθρωσης MSCI

Επιλεκτικές τοποθετήσεις ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI κάνουν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά, η οποία όπως όλα δείχνουν κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρώσει τον Αύγουστο με απώλειες. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης εμφανίζει ήπια πτώση στις 1.426 μονάδες.

Οι αλλαγές στην καθιερωμένη αναδιάρθρωση θα εφαρμοστούν από Δευτέρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διαγραφή της Motor Oil και τη μεταφορά της στον Small Cap. Με την αναδιάρθρωση, θα συμμετέχουν πλέον στον MSCI Greece Standard εννέα αντί για δέκα μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, και Metlen.

Στο ταμπλό λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος, ενώ πιέσεις ασκούνται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές να βρίσκονται στο κόκκινο. Ειδικότερα, μεγαλύτερη πτώση εμφανίσει η μετοχή του ΟΠΑΠ, με απώλειες περίπου 1%, όπως και η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ με περίπου -0,5%, ενώ μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν η Ελλάκτωρ, η Motor Oil και η HelleniQ Energy με +0,87%, +0,56% και +0,5% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα, με την προσοχή να στρέφεται τώρα σε Σαράντης, ΟΠΑΠ, Trade Estates και Quest Group που ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δεν επηρέασαν έντονα την εγχώρια αγορά.

Χθες, σύμφωνα με τη HelleniQ Energy, τα Συγκρίσιμα EBITDA α’ εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 236 εκατ. Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα 209 εκατ. ευρώ για το Α’ Εξάμηνο. Σύμφωνα με την HelleniQ Energy στα παραπάνω αποτελέσματα συνέβαλαν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, η οποία οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις με σημαντική συμβολή από τις εξαγωγές και τις δραστηριότητες του εξωτερικού, καθώς και η υψηλότερη συνεισφορά από τους κλάδους πετροχημικών, λιανικής εμπορίας και ΑΠΕ.

Η AustriaCard από την πλευρά της ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας κατά το Α’ Εξάμηνο του 2024, που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του τομέα τεχνολογίας. Ειδικότερα, τα έσοδα του Ομίλου το Α΄ εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 7,0% σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2023, φθάνοντας τα 192,0 εκατ. ευρώ, ενώ Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 11,2 εκατ. και το περιθώριο διαμορφώθηκε σε 5,9%.

Επίσης, σε παρουσίαση της Motor Oil στους αναλυτές που έγινε χθες, αναφέρθηκε πως η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία από τις αρχές του 2025. Επίσης, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης δήλωσε ότι το γ’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται περαιτέρω θετική πορεία χάρη στην υψηλή ζήτηση στην ελληνική αγορά αλλά και την εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης.

Σημαντικές είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις και στον όμιλο Fourlis, ο οποίος φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην περιοχή των Βαλκανίων. Ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα νέα στρατηγική συμφωνία στον κλάδο των αθλητικών ειδών μέσω της σύναψης συμφωνιών αδειοδότησης με την Foot Locker για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων και του ηλεκτρονικού εμπορίου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και συμφωνιών εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Foot Locker στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με άνοδο  ενόψει της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό Ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς και αναμένοντας σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. 

Η Eurostat σήμερα δημοσιεύει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε ήδη μία φορά τα επιτόκια πριν το καλοκαίρι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανάλογα με τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν, επίκειται μία ακόμα μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

Χθες, η Γερμανία έκανε την ανατροπή, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να κάνει απροσδόκητη βουτιά στο 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, ξεπερνώντας τις προβλέψεις τον αναλυτών. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2,7% τον Ιούλιο. Σύμφωνα επίσης με τα τελικά στοιχεία, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο έναντι 0,3% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σήμερα δημοσιεύεται ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed. Αντίστοιχα, τα στοιχεία αυτά μπορεί να καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η Fed δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να μειώνει επιτόκια, όμως η αγορά ποντάρει με βεβαιότητα σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

HelleniQ Energy: Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 570 εκατ. το α’ εξάμηνο

Austriacard Holdings: Αύξηση εσόδων και κερδοφορίας στο α’ εξάμηνο του 2024

Πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ περιμένουν οι αγορές – Κέρδη στα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News