Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 10:45
ΑΓΟΡΕΣ

Πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ περιμένουν οι αγορές – Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ περιμένουν οι αγορές – Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές ενόψει της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό Ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς και αναμένοντας σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Eurostat σήμερα θα δημοσιεύσει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε ήδη μία φορά τα επιτόκια πριν το καλοκαίρι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανάλογα με τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν, επίκειται μία ακόμα μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

Χθες, η Γερμανία έκανε την ανατροπή, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να κάνει απροσδόκητη βουτιά στο 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, ξεπερνώντας τις προβλέψεις τον αναλυτών. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2,7% τον Ιούλιο. Σύμφωνα επίσης με τα τελικά στοιχεία, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο έναντι 0,3% όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σήμερα θα δημοσιευθεί ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed. Αντίστοιχα, τα στοιχεία αυτά μπορεί να καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η Fed δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να μειώνει επιτόκια, όμως η αγορά ποντάρει με βεβαιότητα σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανεβαίνει 0,21%, ο γερμανικός Dax είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση, ο αγγλικός FTSE 100 ανεβαίνει κατά περίπου 0,37% και ο γαλλικός CAC επίσης σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,35%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βουτιά του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2% – Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΚΤ

Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων – Ξεκάθαρο σήμα του Powell

ΕΚΤ: Νέα πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News