Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 19:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Διατηρείται το θετικό momentum – O γερμανικός πληθωρισμός έσπρωξε σε νέο υψηλό τον DAX

Ευρωαγορές: Διατηρείται το θετικό momentum – O γερμανικός πληθωρισμός έσπρωξε σε νέο υψηλό τον DAX

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την περιοχή και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,76% υψηλότερα στις 524,57 μονάδες, με όλα τα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια και τους περισσότερους τομείς να τερματίζουν στο πράσινο.

Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν τα κέρδη, προσθέτοντας 2,05%, καθώς οι επενδυτές ανέλυσαν τα τριμηνιαία αποτελέσματα της μεγάλης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Nvidia. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε τις προσδοκίες και εξέδωσε ισχυρότερες του αναμενόμενου οδηγίες για το τρέχον τρίμηνο, αλλά οι επενδυτές ήλπιζαν σε ισχυρότερη επίδοση και οι μετοχές ήταν χαμηλότερα κατά την προαγορά και τις πρώτες συναλλαγές.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε σε νέο υψηλό ρεκόρ πάνω από τις 18.900 μονάδες. Η αδύναμη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έχει επιβαρύνει το κλίμα γύρω από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- ωστόσο, πιο θετικά στοιχεία ήρθαν την Πέμπτη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός σε εναρμονισμένη βάση με την ΕΕ υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μέτρηση 2,3%, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ισπανίας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, διαμορφώθηκε στο 2,4% για τον Αύγουστο, χαμηλότερα από την ένδειξη 2,9% του Ιουλίου και κάτω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 2,5%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφοδότησαν τις προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρασύροντας το ευρώ 0,4% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,1076 δολάρια και 0,17% χαμηλότερα έναντι της βρετανικής λίρας, στις 84 πένες. Οι αγορές έχουν αποτιμήσει πλήρως μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης μετά την πρώτη κίνηση μείωσης τον Ιούνιο, με σημαντική πιθανότητα για δύο ακόμη επόμενες μειώσεις φέτος.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 8.379,64 μονάδες με κέρδη 0,43%, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,69% και έκλεισε στις 18.912,57 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,84% στις 7.640,95 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,92% για να κλείσει στις 34.192,06 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε αύξηση 0,23% στις 11.358,60 μονάδες.

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ποτών Pernod Ricard σημείωσαν άλμα την Πέμπτη, πριν περιορίσουν τα κέρδη τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 1% στις καθαρές πωλήσεις για το σύνολο του οικονομικού έτους, αλλά δήλωσε ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν και πάλι στο μέλλον. Οι μετοχές έκλεισαν 2% υψηλότερα.

Οι μετοχές της Remy Cointreau, εν τω μεταξύ, κέρδισαν 3%. Αυτό έρχεται μετά την αναφορά του Reuters ότι το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει προσωρινές επιδοτήσεις αντιντάμπινγκ στο κονιάκ που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η Pernod Ricard όσο και η Remy Cointreau παρασκευάζουν κονιάκ.

Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας παράδοσης φαγητού Delivery Hero αυξήθηκαν κατά 12,5%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να εισαγάγει την εταιρεία της Μέσης Ανατολής, Talabat, στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν την Πέμπτη, με τον τεχνολογικό κλάδο να συμπαρασύρει ορισμένους περιφερειακούς δείκτες. Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα μετά από μια συνεδρίαση με απώλειες την Τετάρτη.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News