Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 17:36
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτόπιος βηματισμός για το Χρηματιστήριο – Εσπασε το διήμερο πτωτικό σερί

Επιτόπιος βηματισμός για το Χρηματιστήριο – Εσπασε το διήμερο πτωτικό σερί

Στο φίνις έκανε την ανατροπή το Χρηματιστήριο της Αθήνας, βγάζοντας τις απολύτως ελάχιστες αντιδράσεις για να σπάσει το πτωτικό σερί των τελευταίων δύο ημερών. Με τον τζίρο να κινείται για άλλη μια συνεδρίαση σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τις συναλλαγές να γίνονται σε στενό εύρος, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 1.426,91 μονάδες, χωρίς να κάνει προσπάθεια να διασπάσει το εύρος των τελευταίων ημερών.

Το θετικό πρόσημο κατάφερε να επικρατήσει παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν ορισμένα δεικτοβαρή blue chips και οι τράπεζες. Βέβαια, παρότι τελικά υπήρξε σύμπλευση με τις ευρωαγορές και τη Wall Street που κινούνται σε θετικό έδαφος, η ελληνική αγορά συνεχίζει να ψάχνει τον καταλύτη, που θα δώσει σαφή κατεύθυνση στους επενδυτές.

Έτσι, ενόψει περαιτέρω ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, το Χρηματιστήριο ψάχνει στηρίγματα. Χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα η Motor Oil για το α’ εξάμηνο, με σημαντική αύξηση κερδοφορίας στα 362 εκατ. ευρώ. O κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6,24 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5,9%. Τα EBITDA έφθασαν τα 638,7 εκατ. ευρώ έναντι 535,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Επίσης, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η HelleniQ Energy και η AustriaCard, ενώ την επόμενη εβδομάδα έρχεται η σειρά των ΟΠΑΠ, Trade Estates και Quest. Σημειώνεται επίσης, ότι αύριο, Παρασκευή, θα γίνει η καθιερωμένη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.

Πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων, στις σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση του ομίλου Fourlis για συμφωνίες με τη Foot Locker, στο πλαίσιο των οποίων αποκτά διαχείριση 100 καταστημάτων σε 8 αγορές, ενώ εξαγοράζει το δίκτυο των καταστημάτων σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πρόσημα στο ταμπλό ήταν μοιρασμένα σήμερα. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 3.467,88 μονάδες. Μεγαλύτερη άνοδο είχε η μετοχή της Jumbo με +1,77%, του ΟΤΕ με +1,44 και της ΔΕΗ με +1,14%, ενώ μεγαλύτερη πτώση είχε η μετοχή της Ελλάκτωρ με -0,98%, της HelleniQ Energy με -0,92% και της Aegean με -0,91%.

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι τράπεζες με πτώση 0,21% στις 1.256,93 μονάδες. Η Eurobank έκλεισε με πτώση 0,97% στα 2,042 ευρώ, η Εθνική με -0,58% στα 7,826 ευρώ, η Alpha Bank με -0,16% στο 1,562 ευρώ, ενώ ανοδικά με +0,68% στα 3μ83 ευρώ διαμορφώθηκε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. 

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,54 εκατ. ευρώ. Το εύρος των διακυμάνσεων ήταν μόλις οκτώ μονάδες. Με μόλις δύο συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα, φαίνεται απίθανο η ελληνική αγορά να μπορέσει να ανακτήσει το έδαφος που έχασε στο χαοτικό sell off στις αρχές του Αυγούστου.

Wall Street: Θετικό πρόσημο παρά την πτώση της Nvidia

Στο μεταξύ, με ανοδική δυναμική άνοιξαν σήμερα οι αγορές της Wall Street, η οποία αξιολογεί τα αποτελέσματα της Nvidia και της Salesforce που δημοσιεύθηκαν χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Nvidia υποχωρούσε 3,8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄τριμήνου. Ο τεχνολογικός κολοσσός ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ προέβη και σε υψηλές προβλέψεις για τις πωλήσεις της τρέχουσας περιόδου. Ωστόσο, η αγορά έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ για τη Nvidia. Το να ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων δεν αρκεί, αφού οι επενδυτές περιμένουν εκρηκτικές υπερ-αποδόσεις έναντι των προβλέψεων, για να δικαιολογηθεί η υψηλή τιμή της μετοχής της.

Η πτώση αντισταθμίστηκε από την άνοδο της μετοχής της Salesforce κατά περίπου 4,2%. Ο γίγαντας του λογισμικού για επιχειρήσεις ξεπέρασε τις προβλέψεις που είχε κάνει για το δεύτερο τρίμηνο και ανέβασε τις προβλέψεις της κερδοφορίας για ολόκληρο το 2024.

Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, φαίνεται πως έδωσαν στήριγμα στην αμερικανική αγορά. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, περιορίζοντας περαιτέρω τους φόβους περί ύφεσης. Επιπλέον, η ανάπτυξη του β’ τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα επάνω στο 3% από 2,8%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Motor Oil: Σημαντική αύξηση κερδοφορίας στα 362 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

Fourlis: Εξαγορά της Foot Locker Ελλάδας και Ρουμανίας – Στόχος η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων σε 8 χώρες

Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις – Γιατί έπεσε η μετοχή;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News