Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 11:55
ΑΓΟΡΕΣ

Αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο κόντρα στις ευρωαγορές

Αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο κόντρα στις ευρωαγορές

Αδυνατεί να βγάλει τις κατάλληλες αντιδράσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο συνεδριάσεις με πτώση, εμφανίζοντας λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς αρνητικό πρόσημο. Κόντρα στο ρεύμα των ευρωπαϊκών αγορών, ο γενικός δείκτης κινείται στη ζώνη των 1.420 μονάδων σε αρνητικό πρόσημο, ανατρέποντας τη ασθενή θετική διάθεση που επικράτησε τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Η ελληνική αγορά φαίνεται προς το παρόν να μην επηρεάζεται από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία όμως θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες και είναι πιθανό να δώσουν κατεύθυνση όταν επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα και η συναλλακτική δραστηριότητα. Ειδικότερα, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η HelleniQ Energy και η AustriaCard. Σημειώνεται επίσης, ότι την Παρασκευή θα γίνει η καθιερωμένη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.

Χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα η Motor Oil για το α’ εξάμηνο, με σημαντική αύξηση κερδοφορίας στα 362 εκατ. ευρώ. O κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6,24 δισ. ευρώ έναντι 5,93 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5,9%. Τα EBITDA έφθασαν τα 638,7 εκατ. ευρώ έναντι 535,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων, στις σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση του ομίλου Fourlis για συμφωνίες με τη Foot Locker, στο πλαίσιο των οποίων αποκτά διαχείριση 100 καταστημάτων σε 8 αγορές, ενώ εξαγοράζει το δίκτυο των καταστημάτων σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Στο ταμπλό πτωτικά κινούνται οι τράπεζες (πλην της Πειραιώς), που χθες έριξαν τον γενικό δείκτη στο κόκκινο. Μοιρασμένα είναι τα πρόσημα στο blue chips, με τον ΟΤΕ να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο αυτή την ώρα, της τάξης του +0,68%, και την Aegean τη μεγαλύτερη πτώση με -0,64%.

Ο γενικός δείκτης άνοιξε στις 1.425,73 μονάδες και υποχωρεί, με το επόμενο σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 1.382 μονάδες. Με μόλις δύο συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα, φαίνεται απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει το έδαφος που έχασε στο χαοτικό sell off στις αρχές του Αυγούστου.

Αισιόδοξο κλίμα στην Ευρώπη

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα γίνονται οι ευρωαγορές, που άνοιξαν με κέρδη καθώς οι επενδυτές εξετάζουν αφενός τα μακροοικονομικά στοιχεία, αφετέρου τα αποτελέσματα του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου Nvidia, που αποτελούν βαρόμετρο για την υγεία ολόκληρου του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,44%, ενώ θετικό πρόσημο είχαν και οι μεγάλες περιφερειακές αγορές. Στον Stoxx, ο δείκτης της τεχνολογίας εμφάνιζε άνοδο της τάξης του 0,85%.

Σημειώνεται πως η Nvidia ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό εσόδων το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο, αγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ των 30 δισ. Δολαρίων. Βέβαια, το να ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων δεν αρκεί, αφού οι επενδυτές περιμένουν εκρηκτικές υπερ-αποδόσεις έναντι των προβλέψεων, για να δικαιολογηθεί η υψηλή τιμή της μετοχής της. Εξού και η μετοχή της στη Wall Street υποχωρεί προσυνεδριακά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Motor Oil: Σημαντική αύξηση κερδοφορίας στα 362 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

Fourlis: Εξαγορά της Foot Locker Ελλάδας και Ρουμανίας – Στόχος η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων σε 8 χώρες

Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις – Γιατί έπεσε η μετοχή;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News