Business & Finance Τετάρτη 28/08/2024, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικά βαρίδια στο Χρηματιστήριο – Νέα πτώση 0,5%

Τραπεζικά βαρίδια στο Χρηματιστήριο – Νέα πτώση 0,5%

Σε παρόμοιους ρυθμούς με τις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το εύρος των διακυμάνσεων να είναι στενό. Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκήθηκαν στις τράπεζες, ο γενικός δείκτης έχασε την ήπια ανοδική δυναμική που είχε στην αρχή της ημέρας, με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 0,5% στις 1.425.36 μονάδες.

Ενόψει μιας σειράς ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να κρατηθεί άνω των 1.430 μονάδων πόσο μάλλον να κάνει νέα προσπάθεια για υψηλότερα. Η ελληνική αγορά φαίνεται πως δυσκολεύεται να επανέλθει και να σταθεροποιηθεί στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει το χαοτικό sell off στις αρχές του Αυγούστου, που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής αγοράς, το ρήγμα στο carry trade του γιεν και ανησυχίες περί καθυστέρησης της Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. 

Έκτοτε έχει μεσολαβήσει σχεδόν ένας μήνας και το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει βρει στο μεταξύ έναν καταλύτη για να πάρει μια σαφή και αποφασιστική κατεύθυνση. Οι επενδυτές πάντως αναμένουν σήμερα αποτελέσματα της Motor Oil, αλλά και τις επόμενες ημέρες της HelleniQ Energy και της AustriaCard, ΟΠΑΠ, Trade Estates και Quest, όπως και καταβολές μερισμάτων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ΓΕΚ Τέρνα. Σημειώνεται επίσης, ότι την Παρασκευή θα γίνει η καθιερωμένη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,73% στις 1.259,63 μονάδες. Η Eurobank έκλεισε με πτώση 1,81% τα 2,062 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με -1,52% στα 3,821 ευρώ, η Εθνική με -1,85% στα 7,872 ευρώ και η Alpha Bank με -1,6% στο 1,4645 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε την ημέρα με πτώση 0,76% με στήριγμα την Coca Cola 3Ε που κατέγραψε κέρδη 3,74%. Μικρότερα κέρδη εμφάνισε η μετοχή ΟΛΠ, Aegean και Viohalco. Αντιθέτως, σημαντική πτώση έκανε η Jumbo (-1,83%), η ΓΕΚ Τέρνα (-1,69%), η Ελλάκτωρ (-1,69%), ο ΟΤΕ (1,42%) και ο ΟΠΑΠ (1,3%).

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,65 εκατ. ευρώ με προσυμφωνημένα πακέτα ύψους 2,7 εκατ. Το εύρος των διακυμάνσεων ήταν 15 μονάδες.

Σημειώνεται πως χθες, η Cenergy, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου. Επίσης, ανακοίνωσε πωλήσεις 812 εκατ. ευρώ με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και αναπροσαρμοσμένο EBITDA 119,5 εκατ. ευρώ (+39% σε ετήσια βάση, περιθώριο κέρδους 14,7%). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ.

Επίσης, στις σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση του ομίλου Fourlis για συμφωνίες με τη Foot Locker, στο πλαίσιο των οποίων αποκτά διαχείριση 100 καταστημάτων σε 8 αγορές, ενώ εξαγοράζει το δίκτυο των καταστημάτων σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο μεταξύ, τα βλέμματα των επενδυτών στη Wall Street είναι στραμμένα στη Nvidia, η οποία πρόκειται σήμερα μετά το κλείσιμο των συνεδριάσεων να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου. Γύρω από τη μετοχή του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού έχει δημιουργηθεί μια επενδυτική «μανία», καθώς  αποτελεί πλέον κατά κάποιο τρόπο βαρόμετρο για τις μετοχές τεχνολογίας, αλλά και τον κλάδο της ΑΙ εν συνόλω. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των τσιπ Blackwell, αλλά και στα νέα στοιχεία για τη ζήτηση για AI.

Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν σε βάθος τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, καθώς βάσει αυτών θα υπολογίσουν την κατάσταση της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλωστε, οι αγορές διερωτώνται ήδη πότε θα δουν αποτελέσματα των επενδύσεών τους στον κλάδο, για τον οποίο οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενες ότι θα αλλάξει τον τρόπο ζωής, εργασίας και ψυχαγωγίας των ανθρώπων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Goldman Sachs, διά στόματος του Christian Mueller-Glissmann, επικεφαλής ερευνών κατανομής περιουσιακών στοιχείων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχεία ανάκαμψη της εμπιστοσύνης της αγοράς μετά το δραματικό sell off στις αρχές του Αυγούστου. Μιλώντας στο CNBC τόνισε ότι οι ρευστοποιήσεις αυτές θα πρέπει να θεωρηθούν «προειδοποιητική βολή» στον επενδυτικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Fourlis: Εξαγοράζει το δίκτυο της Foot Locker σε Ελλάδα, Ρουμανία

Cenergy: Η επέκταση στις ΗΠΑ και τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ.

Καμπανάκι Goldman Sachs για τα χρηματιστήρια: Το κλίμα μετά το sell off ανέκαμψε ταχύτατα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News