Business & Finance Τετάρτη 28/08/2024, 16:37
ΑΓΟΡΕΣ

Καμπανάκι Goldman Sachs για τα χρηματιστήρια: Το κλίμα μετά το sell off ανέκαμψε ταχύτατα

Καμπανάκι Goldman Sachs για τα χρηματιστήρια: Το κλίμα μετά το sell off ανέκαμψε ταχύτατα

Σημείο ανησυχίας αποτελεί η ταχεία ανάκαμψη της εμπιστοσύνης της αγοράς μετά το δραματικό sell off ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων που έλαβε χώρα στις αρχές του μήνα και «λύγισε» τα διεθνή χρηματιστήρια. Αυτό δήλωσε ο Christian Mueller-Glissmann, επικεφαλής ερευνών κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Goldman Sachs, τονίζοντας ότι οι ρευστοποιήσεις των μετοχών θα πρέπει να θεωρηθούν «προειδοποιητική βολή» στον επενδυτικό κόσμο.

Οι φόβοι περί πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ και το ρήγμα του carry trade στο ιαπωνικό γιεν ισοπέδωσε τα χρηματιστήρια, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή «φλέρταραν» με ιστορικά υψηλά. Ενδεικτικά, στις 5 Αυγούστου, ο S&P 500 κατρακύλησε 3%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το 2022.

Έκτοτε, όμως, οι προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed και η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ πυροδότησαν ράλι στην αμερικανική αγορά, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 8% από τις 5 Αυγούστου και τον Dow Jones τουλάχιστον 6%.

«Μπαίνοντας σε αυτή την κατάσταση, είχαμε έναν ή δύο μήνες με τοποθετήσεις και κλίμα στο ανώτερο άκρο της κλίμακας. Ο κόσμος ήταν bullish. Ανησυχούσαμε για λίγη διόρθωση, διότι ταυτόχρονα, ενώ είχαμε bullish τοποθετήσεις, η δυναμική στη μακροοικονομία ήταν ελαφρώς ασθενέστερη. Είχαμε αρνητικές μακροοικονομικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ για περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα και αρχίζαμε να βλέπουμε μακροοικονομικές εκπλήξεις σε Ευρώπη και Κίνα», δήλωσε ο Mueller-Glissmann σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

«Αυτό που είναι τώρα ανησυχητικό είναι πόσο γρήγορα επανήλθε η αγορά εκεί που βρισκόταν πριν, και μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, αλλά σίγουρα δείχνει ότι δυστυχώς επανήλθαμε σχεδόν στο ίδιο πρόβλημα που είχαμε πριν έναν μήνα», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Οι Αμερικανοί επενδυτές αναμένουν τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στις ΗΠΑ, που θα σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Επίσης, αυτή την Παρασκευή πρόκειται να δημοσιευθούν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, που είναι και ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed.

Την περασμένη εβδομάδα, το κλίμα στην αμερικανική αγορά βελτιώθηκε αισθητά, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πολιτικής, δίνοντας σήμα για επικείμενη μείωση επιτοκίων. Παρότι δεν αναφέρθηκε στον χρόνο ή το μέγεθος της μείωσης, η αγορά ποντάρει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου με μείωση -0,25%.

Σχετικά με τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, ο Mueller-Glissmann είπε: «Αυτό που συνέβη στις 5 Αυγούστου και τις επόμενες ημέρες ήταν προφανώς μία τεράστια τεχνική υπερβολική αντίδραση…επομένως ήταν αγοραστική ευκαιρία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόκληση τώρα είναι ότι οι μετοχές και τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έχουν ανακτήσει πλήρως το χαμένο έδαφος και βρίσκονται στο επίπεδο όπου και ήταν πριν.

«Αυτό που βρίσκω κάπως ενδιαφέρον είναι ότι η διάθεση για ρίσκο δεν έχει επανέλθει και αυτό που στ’ αλήθεια συνέβη είναι ότι τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία -ομόλογα, χρυσός, γιεν, ελβετικό φράγκο- δεν ξεπουλήθηκαν», είπε. «Αυτά που θα χαρακτήριζα καλά νέα είναι ότι παρότι ο S&P έχει επανέλθει στο πρότερο επίπεδο, δεν επικρατεί ο ίδιος εφησυχασμός. Δεν έχουμε το ίδιο ακραία bullish κλίμα και τοποθετήσεις».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Το big-money αγόραζε στο sell off – Τι μήνυμα δίνουν τα hedge funds για τα χρηματιστήρια

Capital Economics: Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για το sell off στις αγορές και οι απαντήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News