Business & Finance Τετάρτη 28/08/2024, 11:27
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος σε χλιαρό επενδυτικό κλίμα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή άνοδος σε χλιαρό επενδυτικό κλίμα

Με περιορισμένη δυναμική, χαμηλό τζίρο και επιλεκτικές τοποθετήσεις άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, παραμένοντας χαμηλότερα από τον πήχυ των 1.340 μονάδων ενόψει της ανακοίνωσης μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Με μικρή άνοδο της τάξης του 0,16%, ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 1.343 μονάδες, με το επόμενο σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 1.382 μονάδες, ενώ απέχει πολύ από το επόμενο σημείο αντίστασης στις 1.361 μονάδες. Η ελληνική αγορά δυσκολεύεται να επανέλθει και να σταθεροποιηθεί στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει το χαοτικό sell off στις αρχές του Αυγούστου, που πυροδοτήθηκε από τους φόβους για ύφεση της αμερικανικής αγοράς και ανησυχίες περί καθυστέρησης της Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

Έκτοτε έχει μεσολαβήσει σχεδόν ένας μήνας και το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει βρει στο μεταξύ έναν καταλύτη για να πάρει μια σαφή και αποφασιστική κατεύθυνση. Οι ευρωαγορές σήμερα εμφάνιζαν ήπια άνοδο στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να δείξουν τον δρόμο για τις παγκόσμιες αγορές τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων πληθωρισμού της Ευρωζώνης του Αυγούστου, τα οποία θα συνυπολογιστούν στην απόφαση της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Στην ελληνική αγορά, οι επενδυτές αναμένουν αποτελέσματα της Motor Oil, της HelleniQ Energy και της AustriaCard αυτή την εβδομάδα, καθώς και ΟΠΑΠ, Trade Estates, Quest την επόμενη εβδομάδα, όπως και καταβολές μερισμάτων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ΓΕΚ Τέρνα. Σημειώνεται επίσης, ότι την Παρασκευή θα γίνει η καθιερωμένη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.

Υπενθυμίζεται πως η Cenergy, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου. Επίσης, ανακοίνωσε πωλήσεις 812 εκατ. ευρώ με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και αναπροσαρμοσμένο EBITDA 119,5 εκατ. ευρώ (+39% σε ετήσια βάση, περιθώριο κέρδους 14,7%). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό αυτή την ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν αμετάβλητος πέριξ των 3.490,8 μονάδων με μοιρασμένα πρόσημα και μεγαλύτερα κέρδη από Coca Cola 3E (2,43%) και Viohalco (1,22%). Απεναντίας, πτώση σχεδόν 1,5% εμφανίζει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Σημειώνεται πως πτωτικά με περίπου -0,28% κινείται και η μετοχή της Motor Oil, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Πτωτικά κινούνται οι τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει περίπου 0,9% αυτή την ώρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Cenergy: Η επέκταση στις ΗΠΑ και τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ.

Ηπια κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή οικονομικών αποτελεσμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News