Business & Finance Τρίτη 27/08/2024, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Ηπια ανοδικά, με οδηγό τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών

Ευρωπαϊκές αγορές: Ηπια ανοδικά, με οδηγό τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ελαφρώς υψηλότερα την Τρίτη, καθώς οι ταξιδιωτικές μετοχές οδήγησαν τα κέρδη, σημειώνοντας κέρδη 0,9%, με την αεροπορική εταιρεία Easyjet και τον ταξιδιωτικό όμιλο Tui να ενισχύονται κατά 6,6% και 5% αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,23% υψηλότερα μετά από μια έντονα μεταβλητή συνεδρίαση.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 8.345,46 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 18.681,81 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,32% στις 7.565,78 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,55% στις 11.326,90 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 33.778,80 μονάδες.

Οι ταξιδιωτικές μετοχές ενισχύθηκαν από τα σχόλια του Michael O’Leary, διευθύνοντος συμβούλου του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Ryanair, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει πτώση των ναύλων κατά περίπου 5% το κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι προηγούμενης προσδοκίας για πτώση άνω του 10%. Οι εισηγμένες στο Δουβλίνο μετοχές της Ryanair έκλεισαν με άνοδο 4,66%.

Η χαλάρωση που παρατηρήθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί και οι καταναλωτές δείχνουν προθυμία να πληρώσουν υψηλότερους ναύλους, δήλωσε ο O’Leary.

Οι μετοχές των ορυχείων έκλεισαν 0,76% υψηλότερα και οι τιμές του χαλκού σημείωσαν υψηλό σχεδόν έξι εβδομάδων την Τρίτη, με τον χαλκό τριμήνου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να σημειώνει τελευταία άνοδο 1,73% και να διαπραγματεύεται στα 9.449 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, έδωσε την Παρασκευή την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να ενισχύουν τη ζήτηση για εμπορεύματα όπως τα μέταλλα.

Οι επενδυτές συνέχισαν επίσης να σταθμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά τις εκατέρωθεν επιθέσεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αυξάνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η αβεβαιότητα έστειλε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα τη Δευτέρα, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν την Τρίτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent μειώθηκαν τελευταία κατά 1,68% στα 80,06 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,6% στα 76,16 δολάρια το βαρέλι.

Στο μέτωπο των στοιχείων στην Ευρώπη, η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε την Τρίτη την τελική μέτρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας για το δεύτερο τρίμηνο, λέγοντας ότι μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το British Retail Consortium ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν σε αποπληθωριστικό επίπεδο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια τον Αύγουστο. Οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά 0,3%, δήλωσε ο κλαδικός οργανισμός, έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας δήλωσε ότι αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια, διακόπτοντας έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται σήμερα στο 6,75%.

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν σε γενικές γραμμές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη από την Κίνα και ακολούθησαν ευρέως τους βασικούς δείκτες της Wall Street που υποχώρησαν.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν αμφότεροι τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές διολίσθησαν, ενώ ο Dow Jones σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ.

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν μικρή μεταβολή το πρωί της Τρίτης, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τετάρτης από τον κορυφαίο δικαιούχο τεχνητής νοημοσύνης Nvidia. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News