Business & Finance Τρίτη 27/08/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άκαρπη η προσπάθεια για τις 1.440 μονάδες – Απώλειες 0,36%

Χρηματιστήριο: Άκαρπη η προσπάθεια για τις 1.440 μονάδες – Απώλειες 0,36%

Δεν κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 1.440 μονάδων το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο έχασε και την ήπια δυναμική που φαινόταν να αναπτύσσει τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης. Τελικά, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.432,46 μονάδες, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας με πτώση 0,36%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δυσκολεύεται να ανακτήσει και να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το χαοτικό sell off στις αρχές του μήνα, που λύγισε και τις διεθνείς αγορές. Είχε πυροδοτηθεί από στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία έστελναν σημάδια ύφεσης, προκαλώντας φόβους ότι η Fed έχει καθυστερήσει στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στη διεθνή χρηματιστηριακή σκηνή τουλάχιστον οι φόβοι αυτοί έχουν μέχρι έναν βαθμό εξομαλυνθεί μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρο σήμα περί επικείμενης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, αν και δεν έκανε σαφή αναφορά για το πότε θα γίνει ή τι μέγεθος θα έχει.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν έχουν βρει ακόμη τα πατήματά τους. Ελλείψει ενθάρρυνσης από το εξωτερικό, το ελληνικό ταμπλό φαίνεται να δυσκολεύεται να πάρει σαφή κατεύθυνση. Οι επενδυτές τώρα αναμένουν αποτελέσματα της Cenergy, της Motor Oil, της HelleniQ Energy και της AustriaCard αυτή την εβδομάδα, καθώς και ΟΠΑΠ, Trade Estates, Quest την επόμενη εβδομάδα, όπως και καταβολές μερισμάτων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ΓΕΚ Τέρνα. Σημειώνεται επίσης, ότι την Παρασκευή θα γίνει η καθιερωμένη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI.

Σήμερα, στην πάλη μεταξύ αγοραστών-πωλητών επικράτησαν οι δεύτεροι, οδηγώντας τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε περιορισμένες απώλειες 0,37% στις 3.491,09 μονάδες. Στο ταμπλό, μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Viohalco με -2,38%, ενώ πτώση τουλάχιστον 1% σημείωσε η ΔΕΗ (-1.87%), η ΟΛΠ (-1,51%), η Metlen (-1,26%), η ΕΧΑΕ (-1,08%) και ο ΟΤΕ (-1%). Ανοδικά κινήθηκαν η μετοχή της Coca Cola 3E (1,39%) και με μικρότερα κέρδη η ΕΥΔΑΠ, η Motor Oil, η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα.

Στις τράπεζες τα πρόσημα ήταν μοιρασμένα με τον τραπεζικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.281,75 μονάδες με πτώση -0,16%. H Eurobank έκλεισε με άνοδο 0,72% στα 2,1 ευρώ, η Εθνική με άνοδο 0,07% στα 8,02 ευρώ, ενώ πτώση 0,25% σημείωσε η Alpha Bank στο 1,59 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς με -1,82% στα 3,88 ευρώ.

Στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, το εύρος διακύμανσης ήταν στις 15 μονάδες, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά κοντά στο χαμηλό άκρο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,04 εκατ. ευρώ. 

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη – Τέλος το ράλι στη Wall Street

Στο μεταξύ μικτά είναι τα πρόσημα στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις γεωπολιτικές εντάσεις που αναζωπυρώθηκαν στη Μέση Ανατολή με τις επιθέσεις Χεζμπολάχ και Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, που δημιούργησαν φόβους ότι ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο σε περιφερειακή σύγκρουση. Επίσης η προσοχή είναι στραμμένη και στα προκαταρκτικά στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και ενδέχεται να δώσουν κάποιο σημάδι σχετικά με την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κάνει οπισθοχώρηση από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε χθες. Οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν ήπιες απώλειες στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Nvidia, γύρω από τη μετοχή της οποίας έχει δημιουργηθεί μια επενδυτική «μανία». Άλλωστε, αποτελεί πλέον κατά κάποιο τρόπο βαρόμετρο για τις μετοχές τεχνολογίας, αλλά και τον κλάδο της ΑΙ εν συνόλω. Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν σε βάθος τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου της εταιρείας που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη μετά το κλείσιμο, καθώς βάσει αυτών θα υπολογίσουν την κατάσταση της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν πτωτική τάση σήμερα, μετά την εκτίναξη που ακολούθησε την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την ανακοίνωση της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης περί διακοπής των εξορύξεων και εξαγωγών πετρελαίου. Αυτή την ώρα, το Brent υποχωρεί κατά 1,28% περίπου στα 80,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,42% στα 76,32 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος το ράλι στη Wall Street – Απομακρύνεται από το επίπεδο-ρεκόρ ο Dow

Αγώνας δρόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης – Μένουν 2 χρόνια για το 77% των οροσήμων

Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News