Business & Finance Τρίτη 27/08/2024, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβαίνουν οι ευρωαγορές – Στο επίκεντρο της προσοχής οι γεωπολιτικές εντάσεις

Ανεβαίνουν οι ευρωαγορές – Στο επίκεντρο της προσοχής οι γεωπολιτικές εντάσεις

Τις γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να σταθμίζουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές, ανεβάζοντας σήμερα τις βασικές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου ενόψει και της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,2%, ενώ όλοι οι βασικοί περιφερειακοί δείκτες κατέγραφαν επίσης κέρδη στο άνοιγμα. Ειδικότερα, ο CAC 40 της Γαλλίας ανεβαίνει κατά 0,29%, ο Dax της Γερμανίας κατά 0,12% και ο FTSE 100 του Λονδίνου που ήταν κλειστός τη Δευτέρα καταγράφει κερδη 0,5% περίπου.

Οι επιμέρους δείκτες του πανευρωπαϊκού Stoxx 600 εμφάνιζαν μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, με τις μετοχές εξόρυξης να αποτελούν στήριγμα με άνοδο περίπου 0,84%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών ταξιδιού και αναψυχής υποχωρούσαν κατά 0,28% και οι μετοχές τεχνολογίας κατά 0,11%.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, δείχνοντας ότι συρρικνώθηκε κατά 0,1% το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

Οι επενδυτές πάντως συνέχισαν να αξιολογούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την ανάφλεξη μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το σαββατοκύριακο, που δημιούργησε φόβους ότι ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο σε περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης ανέβηκαν ενόψει των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στο μπλοκ, τα οποία μπορεί να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν πτωτική τάση σήμερα, μετά την εκτίναξη που ακολούθησε την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την ανακοίνωση της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης περί διακοπής των εξορύξεων και εξαγωγών πετρελαίου. Αυτή την ώρα, το Brent υποχωρεί κατά 0,11% περίπου στα 81,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,21% στα 77,26 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις λόγοι πίσω από την άνοδο του πετρελαίου – Κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η πρώτη «απάντηση» της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News