Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Με μεικτά πρόσημα εν μέσω ανησυχιών για τη Μ. Ανατολή

Ευρωαγορές: Με μεικτά πρόσημα εν μέσω ανησυχιών για τη Μ. Ανατολή

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νευρικότητά τους από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια διεύρυνση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,015% στις 518,05 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους στο «πράσινο».

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε πτώση 0,086% στις 18.617,85 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,18% στις 7.590,37 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε καθοδικά κατά 0,011% στις 11.265,50 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB διολίσθησε κατά -0,13% στις 33.604,80 μονάδες.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εν τω μεταξύ, οι αγορές ήταν μεικτές.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά ρουκετών και αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό με πετρέλαιο σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν επίσης από την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης για το κλείσιμο όλων των πετρελαϊκών πεδίων τη Δευτέρα, η οποία σταμάτησε την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Το αργό τύπου Brent LCOc1 διαπραγματευόταν με άνοδο 2,7% στα 81,15 δολάρια ανά βαρέλι και το West Texas Intermediate CLc1 σημείωσε άνοδο 3,18% στα 77,21 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η αγορά αφομοιώνει πολλές ειδήσεις: προφανώς υπήρξε ένα ράλι την Παρασκευή λόγω των σχολίων του (προέδρου της Federal Reserve Jerome) Powell και θεωρήσαμε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών είναι καλές», δήλωσε ο Ben McMillan, διευθυντής και επικεφαλής επενδύσεων στην IDX Insights στην Τάμπα της Φλόριντα.

«Ιστορικά, οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν πράγματι προηγηθεί της αδυναμίας της αγοράς μετοχών, επειδή τα επιτόκια μειώνονται για κάποιο λόγο».

Στην ομιλία του στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή, ο πρόεδροw της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να αρχίσει η χαλάρωση της πολιτικής και τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να δει περαιτέρω αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane έδωσε μια πιο επιφυλακτική νότα στην ομιλία του στο Jackson Hole, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα σημειώνει « ικανοποιητική πρόοδο» στη μείωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης πίσω στον στόχο του 2%, αλλά η επιτυχία δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες βάσης στο 3,81%. Η απόδοση των διετών ομολόγων, η οποία συνήθως κινείται παράλληλα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 3,9231%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed είναι απόλυτα τιμολογημένα για μείωση κατά 1/4 της μονάδας στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου και υποδηλώνουν πιθανότητα 39,5% για κίνηση 50 μονάδων βάσης. Η αγορά έχει επίσης τιμολογήσει 103 μ.β. χαλάρωσης για το τρέχον έτος και άλλες 122 μ.β. το 2025.

Η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων, με μείωση 25 μ.β. τον Ιούλιο, ενώ έχει τιμολογηθεί περαιτέρω μείωση κατά δύο μονάδες του τριμήνου μέχρι το τέλος του έτους.

«Νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να δούμε μείωση 75 μονάδων βάσης φέτος. Και η αγορά έχει κάποια πιθανή αναπροσαρμογή για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από αυτές που έχουν τιμολογηθεί», δήλωσε ο McMillan.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News