Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 17:55
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοδος χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Από κινήσεις σε στενό εύρος και από χαμηλό τζίρο χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποποιούνται τα ρίσκα εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι δείκτες παραμένουν μεικτοί και οι επενδυτές αναποφάσιστοι, αντιδρώντας στην ανάφλεξη των σχέσεων Χεζμπολάχ και Ισραήλ αυτό το σαββατοκύριακο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος, όπως και ο γερμανικός Dax, με τον επενδυτικό κόσμο να αξιολογεί την επίδραση των εξελίξεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό σήμερα, τροφοδοτώντας περαιτέρω το κλίμα της αβεβαιότητας. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τη νέα έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ifo, οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω «σβήνοντας» τις ελπίδες για ανάκαμψη της άλλοτε «ατμομηχανής» της Ευρώπης.

Στη Wall Street απεναντίας φαίνεται να συνεχίζεται το κλίμα ευφορίας μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την Παρασκευή για επικείμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ. Παρότι ο Powell δεν αναφέρθηκε στον χρόνο ή το μέγεθος της επόμενης μείωσης, ικανοποίησε την αγορά, διαβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει πριν το τέλος του έτους.

Ο Dow Jones άνοιξε με άλμα σε επίπεδο ρεκόρ, κάνοντας πλήρη επαναφορά στα επίπεδα που είχε πριν το μαζικό sell off στις αρχές του μήνα, όταν οι επενδυτές φοβήθηκαν για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο ελληνικό ταμπλό, η διάθεση ήταν υποτονική ενόψει των αποτελεσμάτων της Motor Oil και της Helleniq Energy αυτή την εβδομάδα, με τη συσσώρευση να συνεχίζεται στο ίδιο τέμπο με την προηγούμενη εβδομάδα πέριξ των 1.440 μονάδων. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1437,68 μονάδες με άνοδο 0,35% και εύρος μόλις 8 μονάδων περίπου.  Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 1385 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι στις 1.382 και τις 1.426 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης συναντώνται στις 1.461 και 1.503 μονάδες. Η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στα αποτελέσματα τριμήνου που συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα. Ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 63,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στις 3.503,97 μονάδες με άνοδο 0,33% και στήριγμα τον ΟΤΕ (2,53%), τη Motor Oil (2,46%), τη Jumbo (11,33%) και τη ΔΕΗ (1,21%). Απεναντίας μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Viohalco (1,83%) και η Coca Cola 3E (1,19%). Ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 121.283,83 μονάδες με άνοδο 0,16%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones – Συνεχίζεται η επίδραση του Powell στη Wall Street

Οι τρεις λόγοι πίσω από την άνοδο του πετρελαίου – Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία – Σβήνουν οι ελπίδες για ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News