Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 17:22
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones – Συνεχίζεται η επίδραση του Powell στη Wall Street

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones – Συνεχίζεται η επίδραση του Powell στη Wall Street

Νέο επίπεδο ρεκόρ κατέκτησε σήμερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο Dow Jones στο πλαίσιο της αισιοδοξίας που επικρατεί στην αμερικανική αγορά μετά την ομιλία του Jerome Powell, προέδρου της Fed την Παρασκευή, ο οποιος έδωσε σαφές σήμα για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης των 30 μετοχών ανέβηκε 200 μονάδες ή 0,5%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1%. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,2%.

Οι αμερικανικές αγορές βγαίνουν από μια ισχυρή εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα σχόλια του Powell. «Ήρθε η ώρα για προσαρμογή της πολιτικής», δήλωσε στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, όπως προσδοκούσαν οι αγορές. «Η κατεύθυνση είναι σαφής, ενώ ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία, τις προοπτικές και την ισορροπία των ρίσκων», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Η Wall Street περίμενε εναγωνίως μια μείωση των επιτοκίων, ιδίως υπό το φως ορισμένων ανησυχητικών στοιχείων που προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις αρχές Αυγούστου και προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία.

Έκτοτε, τα χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει και τώρα κυμαίνονται κοντά σε υψηλά όλων των εποχών. Ο S&P 500 απείχε λιγότερο από 1% από το υψηλό ρεκόρ που είχε σημειώσει στα μέσα του Ιουλίου. Η ανάκαμψη επεκτάθηκε στην ευρύτερη αγορά, με τον Russell 2000 χαμηλής κεφαλαιοποίησης να ανεβαίνει 3% μετά τα σχόλια του Powell.

Βέβαια, ο Powell αρνήθηκε να αναφερθεί στο πότε ή κατά πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια. Ωστόσο, οι traders προβλέπουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων – Ξεκάθαρο σήμα του Powell

Fed (πρακτικά): Θετικοί σε μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο οι αξιωματούχοι της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News