Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 11:49
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο – Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο – Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Σε ρυθμό συσσώρευσης, πατώντας στο ίδιο μοτίβο με την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πέριξ των 1.440 μονάδων. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι πιο αισιόδοξο μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, ο οποίος επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων δανεισμού, όμως έχει επιβαρυνθεί από την ανάφλεξη μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ την Κυριακή.

Ειδικότερα, μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία με το χρονικό σημείο και το μέγεθος της επικείμενης μείωσης, έσπειρε αισιοδοξία στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ. 

Βέβαια, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκτοτε επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα σήμερα οι συνεδριάσεις να ανοίξουν με μικτά πρόσημα. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτόξευσε περισσότερες από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ.

Στο ελληνικό ταμπλό, ο γενικός δείκτης λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης ενισχύεται κατά περίπου 0,2% στις 14.436 μονάδες. Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 1385 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι στις 1.382 και τις 1.426 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης συναντώνται στις 1.461 και 1.503 μονάδες. Η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στα αποτελέσματα τριμήνου που συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα.

Στήριγμα μέχρι στιγμής αποτελούν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, του ΟΤΕ, της Jumbo και της Motor Oil που ενισχύονται πάνω από 1%, ενώ πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Viohalco και της Coca Cola 3E.

Μικτά πρόσημα εμφανίζουν οι συστημικές, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά σχεδόν 0,5% αυτή την ώρα.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου brent ενισχύονταν κατά περίπου 0,89%, στα 79,7 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.  «Ενώ η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στην επίθεση του Ιράν, που έπληξε το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το 3-4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά το πετρέλαιο

Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων – Ξεκάθαρο σήμα του Powell

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Η πρώτη «απάντηση» της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News