Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά το πετρέλαιο

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά το πετρέλαιο

Μεικτές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,  έπειτα από τα χτυπήματα τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,05%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,30% και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,12%. Κλειστό, λόγω αργίας, παραμένει το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι τιμές του πετρελαίου brent ενισχύονται κατά 0,89%, στα 79,7 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτόξευσε περισσότερες από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ.

«Ενώ η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στην επίθεση του Ιράν, που έπληξε το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το 3-4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε στο CNBC ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Stoxx 600 ακολούθησε την άνοδο της Wall Street, κλείνοντας την εβδομάδα με κέρδη 1,3%.

Σήμερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια στις ΗΠΑ δείχνουν μικρές μεταβολές, αφότου ο Jerome Powell, πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πλησιάζουν. Αν και δεν ήταν συγκεκριμένος για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση, το FedWatch Tool του Ομίλου CME δείχνει ότι οι traders αναμένουν την κίνηση στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 18 Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News