Business & Finance Παρασκευή 23/08/2024, 23:30
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι μετά τις δηλώσεις Powell – Κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες

Wall Street: Ράλι μετά τις δηλώσεις Powell – Κέρδη άνω του 1% για όλους τους δείκτες

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι την Παρασκευή, καθώς τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell εδραίωσαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το βασικό επιτόκιο της τον Σεπτέμβριο.

Σε πολυαναμενόμενα σχόλια πριν από το οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, ο Powell δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» να μειωθεί το επιτόκιο-στόχος της Fed και ότι «οι ανοδικοί κίνδυνοι του πληθωρισμού έχουν μειωθεί».

«Δεν βλέπουμε ούτε θεωρούμε ευπρόσδεκτη την περαιτέρω αποδυνάμωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο Powell σε μια ομιλία που φάνηκε σχεδόν να εγγυάται μια μείωση του επιτοκίου στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, η οποία θα είναι η πρώτη τέτοια μείωση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

«Η μακρά αναμονή τελείωσε», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Carson Group στην Ομάχα της Νεμπράσκα. «Αυτή ήταν η ήπια στροφή που περίμεναν οι παράγοντες της αγοράς».

«Η Fed στρέφεται ξεκάθαρα προς το στρατόπεδο των ήπιων επενδυτών και ο Powell κατέστησε απολύτως σαφές ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πολλαπλή μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους», πρόσθεσε ο Detrick.

Και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άλμα μετά τη δημοσιοποίηση των προετοιμασμένων παρατηρήσεων του Powell, με τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν σημαντική υπεραπόδοση έναντι της ευρύτερης αγοράς.

«Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, με τεράστια άνοδο από τις περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε ο Detrick. «Θα πίστευε κανείς ότι αν μια μεγάλη καταστροφή ή μια ύφεση ήταν στον ορίζοντα, οι περιφερειακές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές μετοχές δεν θα ήταν τόσο ισχυρές όσο ήταν».

Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν εβδομαδιαία άνοδο, στηριζόμενοι στα στοιχεία με τα μεγαλύτερα, για φέτος, ποσοστιαία κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Την επόμενη εβδομάδα, η εξαρτώμενη από τα δεδομένα Fed θα έχει μια σειρά από οικονομικούς δείκτες να εξετάσει πριν από την απόφαση επιτοκίου του Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του αναθεωρημένου ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του Υπουργείου Εμπορίου και της ευρείας έκθεσης για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), η οποία περιλαμβάνει το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, τον δείκτη τιμών PCE.

Ο S&P 500 κέρδισε 63,97 μονάδες ή 1,15%, για να κλείσει στις 5.634,61 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 258,44 μονάδες ή 1,47%, στις 17.877,79 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 462,30 μονάδων ή 1,14%, στις 41.175,08 μονάδες.

Η Workday ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα τριμηνιαία έσοδα και ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων, στέλνοντας τις μετοχές της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού στα ύψη.

Η Ross Stores ενισχύθηκε μετά την αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη του οικονομικού έτους 2024 από την εταιρεία εκπτωτικών καταστημάτων λιανικής.

Η μητρική εταιρεία της Turbo Tax, IntuitI, υποχώρησε ως απάντηση στα απογοητευτικά τριμηνιαία έσοδα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων – Εδωσε σήμα ο Powell

Νέα άνοδος του πετρελαίου – Στα 74,83 δολ. το WTI

Θετικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ανοδικά ευρώ και στερλίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News