Business & Finance Παρασκευή 23/08/2024, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ανοδικά ευρώ και στερλίνα

Θετικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Ανοδικά ευρώ και στερλίνα

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά την ομιλία του Jerome Powell στο Jackson Hole όπου έδωσε σήμα για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων αν και απέφυγε να προσδιορίσει με ακρίβεια το πότε και το πόσο.

Ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το επίπεδο της αρχής του μήνα, παρά τη μεταβλητότητα στις αρχές Αυγούστου. Η βρετανική λίρα κέρδισε 0,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου για να διαπραγματευτεί πάνω από τα 1,319 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 – ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 0,58% στα 1,118 δολάρια.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν, ακολουθώντας τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς της περιοχής DE10YT=RR, να διαμορφώνεται τελευταία στο 2,229%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 8.327 μονάδες με κέρδη 0,48%, ο γερμανικός DAX κέρδισε  0,77% και έκλεισε στις 18.635 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,70% στις 7.577 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 1,02% για να κλείσει στις 33.650 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε αύξηση 1,09% στις 11.278 μονάδες.

Στην πολυαναμενόμενη κεντρική ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της Fed στο Jackson Hole του Wyoming, ο Powell δήλωσε: «Έχει έρθει η ώρα η πολιτική να προσαρμοστεί… Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Ο Powell τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει «μειωθεί σημαντικά» και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τώρα να επικεντρωθεί εξίσου στη στήριξη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Οι αγορές είχαν ήδη αποτιμήσει πλήρως μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed και τοποθετούσαν την πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης και όχι κατά 50 μονάδες βάσης στο 67,5% μετά τα σχόλια του Powell.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι το πρωί της Παρασκευής ως αντίδραση στην ομιλία. Τα ήπια σχόλια των αξιωματούχων της Fed και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται μόνο σταδιακά, βοήθησαν τις αμερικανικές μετοχές να ανακάμψουν από την πτώση νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία οφειλόταν σε μια δυσοίωνη έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου και στο carry trade του γεν.

Ο S&P 500 απέχει τώρα λιγότερο από 1% από το υψηλό ρεκόρ που άγγιξε τον Ιούλιο, αφού υποχώρησε έως και 9,7% από το επίπεδο αυτό νωρίτερα τον Αύγουστο.  Όλοι οι βασικοί τομείς του S&P 500 σημείωσαν άνοδο, με τα ονόματα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η Nvidia, η Broadcom και η , να συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μοχλών ενίσχυσης του δείκτη.

Οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ήταν έτοιμοι να σημειώσουν άνοδο άνω του 1%, κλείνοντας σε θετικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey πρόκειται επίσης να μιλήσει στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Ο Bailey θα επισημάνει την πρόοδο στον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και την αποτελεσματικότητα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές από τις λεγόμενες «επιδράσεις δεύτερου γύρου», όπως η αύξηση των μισθών και η διαμόρφωση των τιμών, είναι χαμηλότεροι από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, θα προειδοποιήσει επίσης ότι παραμένουν πιθανά λιγότερο «ευνοϊκά» σενάρια που θα απαιτήσουν από την Τράπεζα της Αγγλίας να «διατηρήσει τον έλεγχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Αυτά «θα υποδηλώνουν ότι συμβαίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας που προκαλούν αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας ως μόνιμη κληρονομιά των μεγάλων σοκ που βιώσαμε», αναμένεται να πει.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές της Nestle υποχώρησαν σχεδόν 4%, προτού περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειες, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Schneider με τον βετεράνο της εταιρείας Laurent Freixe μετά από μια περίοδο χαμηλών επιδόσεων.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Hugo Boss σημείωσε άνοδο 6%, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, η Frasers, κατέθεσε αίτημα για την απόκτηση περισσότερων μετοχών, σύμφωνα με την κατάθεση στη γερμανική αρχή ανταγωνισμού που είδε το Reuters.

 Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News