Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Στο πράσινο οι ευρωαγορές με ώθηση από τα πρακτικά της Fed και τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης

Στο πράσινο οι ευρωαγορές με ώθηση από τα πρακτικά της Fed και τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία σχόλια της Federal Reserve σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,35% υψηλότερα στις 515 μονάδες, με τα κυριότερα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους στο πράσινο. Οι μετοχές του λιανεμπορίου πρόσθεσαν 1,22%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχώρησαν κατά 1,07%. Ο Stoxx ανέκτησε τη θετική του δυναμική στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, μετά την υποχώρηση που είχε την Τρίτη.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,06% στις 8.288 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 18.439 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στις 7.524 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,48 μονάδα και έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 33.310,93, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 11.156,3 μονάδες.

Οι μετοχές της Swiss Re σημείωσαν άνοδο 4,5%, αφού η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 16% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου στα 2,09 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Aegon υποχώρησαν κατά 7% μετά την ανακοίνωση καθαρών ζημιών 65 εκατ. ευρώ (72,41 εκατ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η βρετανική λίρα σημείωσε άλμα σε υψηλό 13 μηνών στο 1,3127 δολάριο κατά τις πρωινές συναλλαγές, αφού νέα στοιχεία έδειξαν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, μέχρι αργά το απόγευμα είχε υποχωρήσει στα 1,3089 δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον δείκτη PMI στην ευρωζώνη έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του μήνα, ακόμη και όταν η αύξηση των μισθών υποχώρησε, ανοίγοντας το δρόμο για μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν βιάστηκαν να μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά ότι θεωρούσαν τον Σεπτέμβριο ως την επόμενη καλύτερη ευκαιρία για να εξετάσουν μια περαιτέρω χαλάρωση.

Τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν επίσης ότι οι αξιωματούχοι είχαν πλησιάσει περισσότερο σε μια πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων να συμφωνεί ότι μια μείωση ήταν «πιθανή» τον Σεπτέμβριο, εάν τα δεδομένα «συνέχιζαν να έρχονται όπως αναμενόταν».

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν ανοδικά με ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία στις αρχές της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Jackson Hole του Wyoming την Παρασκευή.

Στην Ασία, οι αγορές ήταν μεικτές καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα από την Αυστραλία και την Ιαπωνία και ανέμεναν τους αριθμούς PMI από την Ινδία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News