Business & Finance Τετάρτη 21/08/2024, 23:30
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Συγκρατημένη άνοδος μετά το σήμα της Fed για τα επιτόκια

Wall Street: Συγκρατημένη άνοδος μετά το σήμα της Fed για τα επιτόκια

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, εν μέσω συναλλαγών σε περιορισμένο εύρος τιμών, αφού οι επενδυτές ανέλυσαν την έντονα πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων μισθοδοσίας και τη δημοσίευση των πρακτικών της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία εδραίωσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ έκλεισαν ελαφρώς υψηλότερα.

«Η εποχικότητα των πραγμάτων, η αναμονή για το Jackson Hole, η αναμονή για να δούμε αν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο ή όχι – κάνει τους ταύρους και τις αρκούδες να τηρούν στάση αναμονής», δήλωσε ο Oliver Pursche, αντιπρόεδρος της Wealthspire Advisors στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος να κάνουμε κάτι αυτή τη στιγμή».

Η Fed δημοσίευσε τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τον Ιούλιο, κατά την οποία τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς επέλεξαν να διατηρήσουν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο.

Η συνεδρίαση του Ιουλίου πραγματοποιήθηκε πριν από την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση εκείνου του μήνα και μια σειρά από οικονομικές εκθέσεις που υποδεικνύουν την υποχώρηση του πληθωρισμού και μια οικονομία που έχει υποχωρήσει αλλά είναι ανθεκτική. Ακόμα κι έτσι, τα πρακτικά υποδηλώνουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed έτειναν ήδη έντονα προς τη μείωση του επιτοκίου στη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Θέτουν επίσης τις βάσεις για το οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole που θα συγκληθεί την Πέμπτη, όπου ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα μιλήσει την Παρασκευή.

Στα οικονομικά νέα, το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε την πρώτη αναθεώρηση των στοιχείων αναφοράς για τις μισθοδοσίες για τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2024.

Η αναθεώρηση μείωσε κατά 818.000 τις 2,9 εκατομμύρια προσθήκες μισθωτών που είχαν αρχικά αναφερθεί. Ήταν η πιο απότομη προσωρινή αναθεώρηση προς τα κάτω από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και υποδηλώνει ότι η εμφανής εξασθένηση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να είναι πιο έντονη από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.

«Πριν από τα σημερινά στοιχεία για την αγορά εργασίας, ο ενθουσιασμός γύρω από την ομιλία του Powell (την Παρασκευή) ήταν μάλλον αρκετά υποτονικός», δήλωσε ο Pursche. «Αυτό άλλαξε σήμερα.

«Αυτή η αναθεώρηση, που ήταν ένας μεγάλος αριθμός, φέρνει τον πρόεδρο Powell σε μια θέση όπου θα πρέπει να μιλήσει για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας», πρόσθεσε ο Pursche.

Ο S&P 500 κέρδισε 23,73 μονάδες ή 0,42%, για να κλείσει στις 5.620,85 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε102,05 μονάδες ή 0,57%, στις 17.918,99 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 55,52 μονάδων ή 0,14%, στις 40.890,49 μονάδες.

Η Target αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2024 και ανακοίνωσε την πρώτη τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεων στα ιδιόκτητα καταστήματα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δίνοντας ώθηση στη μετοχή της εταιρείας λιανικής πώλησης.

Η TJX Cos σημείωσε άνοδο αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης εκπτώσεων αύξησε την ετήσια πρόβλεψη για τα κέρδη της.

Η Macy’s μείωσε τις ετήσιες προβλέψεις για τις καθαρές πωλήσεις της, στέλνοντας τη μετοχή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων σε πτώση.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com υποχώρησαν αφού η Walmart WMT.N, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία.

Η Ford Motor ανακοίνωσε ότι αναδιαμορφώνει τα σχέδιά της για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News