Ξεπέρασε το 1 εκατ. δολάρια η αξία μιας ράβδου χρυσού
Αλμα στις τιμές λόγω επικείμενης μείωσης επιτοκίων από Fed και κρίσεων
Στο ένα εκατ. δολάρια ανέρχεται πλέον η αξία μιας μπάρας χρυσού εφόσον ζυγίζει συνήθως 400 ουγγιές περίπου και η αξία του λαμπερότερου των μετάλλων βρίσκεται πλέον πάνω από τα 2.500 δολάρια η ουγγιά.
Αυτό επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN σχολιάζοντας την επιτάχυνση που έχει σημειώσει τελευταία το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή του χρυσού, που από την αρχή του έτους έχει παρουσιάσει άνοδο 20%, έχει εκτοξευθεί από την περασμένη Παρασκευή, οπότε βρέθηκε στις 2.509,65 δολάρια η ουγγιά. Και χθες, την ώρα που συντασσόταν το παρόν, η τιμή του σημείωνε περαιτέρω άνοδο 0,74%, φτάνοντας στα 2.560,10 δολάρια η ουγγιά.
Η επιταχυνόμενη άνοδος του πολύτιμου μετάλλου αντανακλά τις προσδοκίες αλλά και τον ενθουσιασμό των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων του δολαρίου στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve. Σύμφωνα με την CME FedWatch, η αγορά δίνει πλέον πιθανότητα 75,5% σε μια μείωση επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης.
Ετσι οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed όσο και στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ όπου αναμένουν ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών της ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ. Θα μεσολαβήσουν, ωστόσο, την Πέμπτη τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την ανεργία στις ΗΠΑ που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη στρατηγική της Fed και τη νομισματική της πολιτική, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα της υπερδύναμης προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς, ωστόσο, να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη.
Οπως τονίζουν, πάντως, πολλοί αναλυτές της αγοράς, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται και από τις εντεινόμενες γεωπολιτικές κρίσεις όπως και από τις συνεχείς αγορές του από πλευράς των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο. Μιλώντας στο Reuters, ο Τιμ Γουότερερ, αναλυτής αγοράς της KCM Trade, τόνισε πως «ο χρυσός κυνηγάει το ψυχολογικό επίπεδο των 2.500 δολαρίων η ουγγιά εδώ και πολλούς μήνες».
Μερίδα αναλυτών, όπως αναφέρει η Καθημερινή, επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην οικονομία της υπερδύναμης και πιθανολογεί περαιτέρω εκτόξευση του χρυσού στις 3.000 δολάρια η ουγγιά. Οπως τονίζει o Κίλε Ρόντα, αναλυτής χρηματαγορών στην Capital.com., «αν επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία, μειωθούν τα επιτόκια του δολαρίου, υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, αποδυναμωθεί το δολάριο και επιμείνουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και εξακολουθήσουν να αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες, τότε η τιμή του χρυσού θα οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο και σε βάθος χρόνου». Κι αυτό γιατί κεντρικές τράπεζες και επενδυτές αντιμετωπίζουν πάντα τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης ή οικονομικής επιβράδυνσης και ως αξιόπιστη πηγή αποθήκευσης αξίας σε περιόδους αναταραχής και γεωπολιτικών κινδύνων. Ετσι όταν μειώνονται τα επιτόκια, η τιμή του χρυσού τείνει πάντα να κινείται ανοδικά καθώς το πολύτιμο μέταλλο γίνεται πιο ελκυστικό από τα ομόλογα.
Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία μάλλον ενισχύουν την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καθώς καταγράφονται σημαντικές λιανικές πωλήσεις, αιτήματα για επιδόματα ανεργίας λιγότερα από τις προβλέψεις και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ευφυολόγημα του CNN περί της αξίας μιας μπάρας χρυσού, το Γραφείο Χρυσού των ΗΠΑ επισημαίνει πως δεν είναι όλες οι μπάρες χρυσού ακριβώς 400 ουγγιές ώστε να αξίζει κάθε μία από αυτές ένα εκατ. δολάρια.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News