Business & Finance Τετάρτη 21/08/2024, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια ανοδικά εν αναμονή των πρακτικών της Fed

Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια ανοδικά εν αναμονή των πρακτικών της Fed

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν υψηλότερα την Τετάρτη, ανακάμπτοντας αφού διέκοψαν ένα μακρύ σερί κερδών την Τρίτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,33% στις 513 μονάδες, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονταν θετικά. Τα αυτοκίνητα σημείωσαν άνοδο 1,45% και οι μετοχές των ορυχείων πρόσθεσαν 1,02%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση 0,24%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,12% στις 8.283 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,50% στις 18.448 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 7.524 μονάδες, ενώ και στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,72% στις 33.312,41 και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,24% στις 11.114,90 μονάδες. 

Ο περιφερειακός δείκτης αναφοράς έκλεισε στο κόκκινο την Τρίτη, διακόπτοντας μια ισχυρή πορεία που διήρκεσε από το παγκόσμιο ξεπούλημα σε όλη την περίοδο 1-5 Αυγούστου.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε στα 3,1 δισ. στερλίνες (4,037 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 1,8 δισ. στερλίνες το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσό ήταν υψηλότερο από την κοινή πρόβλεψη για 2,5 δισ. στερλίνες, ενώ ο δανεισμός για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους ήταν 4,7 δισ. στερλίνες πάνω από την πρόβλεψη του Μαρτίου του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό.

Ο Alex Kerr, οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics, δήλωσε ότι «συνεχίστηκε η πρόσφατη σειρά κακών ειδήσεων για τη δημοσιονομική θέση». Ακόμη και αν οι δαπάνες δεν συνεχίσουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις φόρων στον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης των Εργατικών στις 30 Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο Kerr.

Το υπόλοιπο της εβδομάδας είναι ήσυχο στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, εκτός από τα έκτακτα στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών για την ευρωζώνη την Πέμπτη.

Η προσοχή στρέφεται αντ’ αυτού στις ΗΠΑ, με την έκδοση των πρακτικών της Federal Reserve την Τετάρτη, πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο στενά παρακολουθούμενο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο έχει εδώ και καιρό υπολογιστεί πλήρως από τις αγορές, αλλά το κλίμα είναι πιο ασταθές σχετικά με το αν αυτό θα γίνει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, η πιθανότητα βρίσκεται στο 67,5% για το πρώτο και στο 32,5% για το δεύτερο.

Ο Powell δεν αναμένεται να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τη μελλοντική πορεία, αλλά τα λόγια του θα αναλυθούν για έναν πιο επιθετικό ή πιο ήπιο τόνο.

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω συζητήσεων σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, αφού οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις για τον Ιούλιο και οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Δεν είναι τόσο μακριά από το Goldilocks, αν το σκεφτείτε, έχουμε πληθωρισμό που συνεχίζει να μειώνεται, η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη αξιοπρεπής – με σημάδια αδυναμίας αλλά εξακολουθεί να αντέχει – η περίοδος κερδών ήταν αρκετά καλή και η Fed είναι πολύ κοντά στο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια», δήλωσε ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank Syz, στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC την Τετάρτη.

«Έτσι, αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί, οι συνθήκες για τις αγορές μετοχών εξακολουθούν να είναι αρκετά καλές. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω, αλλά ο τίτλος εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπής», δήλωσε ο Monchau.

Οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν για τελευταία φορά άνοδο την Τετάρτη.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού είχαν ως επί το πλείστον υποχωρήσει, καθώς ακολούθησαν την αρνητική συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News