Business & Finance Τρίτη 20/08/2024, 19:38
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές – Τράπεζες και ενέργεια οι μεγάλοι χαμένοι

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές – Τράπεζες και ενέργεια οι μεγάλοι χαμένοι

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα το απόγευμα της Τρίτης, καθώς η αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές παραμένει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 512 μονάδες, με όλους τους κλάδους εκτός από έναν – τα αυτοκίνητα – και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Οι τράπεζες έχασαν 1,23%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 1,86%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1% στις 8.273 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 18.357 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 7.485 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,57% στις 33.075,62 και ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,13% στις 11.087,80 μονάδες. 

Οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT σημείωσαν πτώση, κλείνοντας 6,39% χαμηλότερα, αφού ο ανταγωνιστικός πάροχος δικτύου CityFibre ανακοίνωσε ότι συνήψε συμφωνία για την έναρξη ευρυζωνικών υπηρεσιών Sky στο δίκτυό του.

Στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, η Riksbank της Σουηδίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5% από 3,75% και έδωσε σήμα για δύο έως τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Ο Jens Magnusson, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SEB, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αναζητήσει από την Federal Reserve κατευθύνσεις σχετικά με τον ρυθμό χαλάρωσης της πολιτικής.

«Δεν θέλουν η διαφορά των επιτοκίων να γίνει πολύ μεγάλη», δήλωσε στο CNBC. «Εάν η Fed συνεχίσει σε μια πιο επιθετική γραμμή, τότε η Riksbank δεν μπορεί να προχωρήσει με πλήρη ταχύτητα».

Οι παγκόσμιες αγορές θα επικεντρωθούν τώρα στα βασικά γεγονότα της Fed αυτή την εβδομάδα. Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο Jackson Hole, στο Wyoming, την Παρασκευή.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα μπορούσαν να δώσουν στους επενδυτές περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές για τις μειώσεις των επιτοκίων και τι να περιμένουν στην επόμενη συνεδρίαση της Fed. Η αποτίμηση των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδεικνύει περίπου 76% πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίασαν μεικτές διακυμάνσεις στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης, αφού ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν τη Δευτέρα το μεγαλύτερο σερί κερδών τους το 2024.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού ήταν ως επί το πλείστον ανοδικές την Τρίτη, ωστόσο, ακολουθώντας τη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Ιούλιο του 2024, από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News